Bical

(0)

En grön, mild, aromatisk och flugprickig druva.
Tack vare sin milda smak är Bical ett utmärkt val för mousserande viner, så länge den skördas i tid. 

Den här gröna druvan hittar du i Portugal, främst i de framstående vinregionerna Bairrada och Dão. Tack vare sin milda smak är Bical en populär druva i mousserande viner. Vanligen förekommer den annars i blandviner tillsammans med andra av områdets druvor. Men det finns också några endruvsviner på Bical.

Viktigt att skörda vid rätt tidpunkt

Ibland kan du hitta druvan under namnet Borrado das Moscas, flugprickar. Benämningen kommer från de många mörka prickarna på druvans skal. Eftersom Bical mognar tidigt under säsongen gäller det att inte vänta för länge med skörden. Skördad vid rätt tidpunkt har druvan nämligen en hög och frisk syra. Men om vinodlarna väntar för länge tar alkoholhalten över och balansen blir klart rubbad. Druvorna är dessutom känsliga för röta och därför är det viktigt att se till att växtplatsen hålls tillräckligt torr. I övrigt är de mycket livskraftiga.

Stenfrukter och citrus i smakerna

Viner med Bical som kombineras med andra druvor blir vanligen milda och aromatiska. Syran är hög och därför används ofta Bical som komplement till druvor med mindre syra och starkare smaker. Ibland görs också endruvsviner på Bical. Dessa blir då vanligen mycket torra och blommiga med hög syra och ofta smaker av stenfrukt och citrus. Ibland kommer riktigt tropiska smaker fram medan det andra år är örtigheten som dominerar.

Matcha smakerna med grillad fisk

Bical kan du få smaka på när du skålar i ett torrt mousserande vin. Men du kan också stöta på druvan när du dricker ett torrt, vitt vin till skaldjur, mager fisk eller småsalta förrätter. Grillad vit fisk med risotto kan faktiskt också vara en fullträff i kombination med det rätta Bicalvinet. Kycklingrätter med till exempel aprikos kan göra sig riktigt bra till ett torrt vin med samma aprikostoner. Särskilt varianterna med mera tropiska smaker lämpar sig för mat du skulle kunna tillsätta frukt i.