Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Baga

(0)

Baga – tanninrik röd druva från Portugal som passar perfekt till kött. Letar du efter en druva som passar perfekt till sommarens grillfester så blir kanske portugisiska Baga din nya favorit.

Letar du efter ett vin som passar perfekt till grillat kött så är röda viner gjorda på baga-druvan ett utmärkt val. Denna portugisiska druva ger både tanninrika röda viner med mycket syra och spännande, fräscha roséviner som funkar fantastiskt som aperitif.

Hur smakar druvsorten baga?

I röda viner gjorda på Bagadruvan möter du smaker såsom björnbär, körsbär, kakao och tjära. Vinet är fruktigt och smakrikt, och har en vacker mörkt rubinröd färg. 
De ljuvligt laxrosa rosévinerna har ofta en komplex doft med mineralitet och fräscha röda bär och frukter. I smaken anar du krusbär och jordgubbar. 

Varifrån kommer baga?

Baga är en blå vindruva som växer i Portugal, framförallt i Bairrada-området i de norra delarna av landet. Det är en liten druva med tjockt, mörkt skal som ger rikliga skördar och vin med mycket tanniner och markant syra.

Vilken mat passar till viner gjorda på baga?

I Portugal dricker man ofta röda Bagaviner till helstekt spädgris. Detta är ett vin som du med fördel matchar med grillade, kryddiga kötträtter. Det är samtidigt ett vin som är kompis med fågelrätter och till milda och krämiga ostar. Låt vinet lufta en timme innan servering, och servera det vid en temperatur på 12–15°C. 

Rosévinerna är friska och är därför utmärkta att servera som aperitif. De passar också fint till lättare rätter såsom rökt fisk, skaldjursrätter eller en matig sallad. Roséviner gjorda på baga-druvan är även trevliga till ost. Servera rosévinet väl kylt, ca 6–8°C.

Droppen från Beiras

”Baga” översätts till bär eller droppe, vilket åsyftar på att detta är en druvsort med ovanligt små druvor. Man tror att druvan härstammar från Dãoområdet som ligger nära Bairrada i de västra delarna av Beiras – av många ansedd vara Portugals vackraste region. Bagaviner är ett spännande alternativ för dig som älskar medelfylliga röda viner såsom nebbiolo och pinot noir.