Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Avesso

(0)

En ursprunglig druvsort i norra Portugals Minho-region.
Avesso förutspås bli "Vinho Verdes nästa stjärndruva" efter Alvarinho. Läs här om hur en av regionens mest respekterade vinmakare, Anselmo Mendes, ser på det.

Avesso är en ursprunglig druvsort i norra Portugals Minho-region. Den druvan blir "Vinho Verdes nästa stjärndruva" efter Alvarinho enligt Anselmo Mendes, en av regionens mest respekterade vinmakare. Mendes tittar dessutom närmare på kvalitetspotentialen för andra druvor från denna del av Portugal.

Tunnjäsning och åldrande

Mendes valde Avesso som nästa sort för att locka vinmakarnas uppmärksamhet efter Alvarinho för att denna druva är särskilt lämplig för tunnjäsning och åldrande. Det är för övrigt också en druva som är väl anpassad till de lerstensblandade jordarna i regionen, särskilt runt Dourodalen vilket ligger till grund för kvaliteten på vinerna med Avesso från Quinta de Covela.

Senskördsvin

Joao Miguel Maia är en åttonde generationens familjemedlem på denna vingård, där de använder sig av druvans mångsidiga natur för att exempelvis tillverka ett utmärkt mousserande vin, där de använder Avesso. Dessutom tillverkar de ett senskördsvin och ett vin som lagras med ny fransk ek, tillsammans med en rad viner som antingen blir tillverkade som sortvin eller blandade med andra druvor från regionen.

"Upp och ned"

Druvans namn betyder "upp och ned", vilket kan härledas till de relativt höga alkoholhalter Avesso når. Ofta når vinet 13 procent eller mer, medan de traditionella reglerna för "klassisk" Vinho Verde föreskriver en högsta styrka på 11,5 procent.

Vad passar vinet till?

Druvans karaktär och struktur samt ihållande eftersmak i munnen ger en fyllig finish. Detta vin passar bra till musslor ångade med vitt vin, vietnamesiska rullar och Maine hummerrullar.

Sist är bäst

Vi avslutar med ett citat från Anselmo Mendes. "Denna druva är nästa druva som verkligen blir trendig i Vinho Verde efter Alvarinho och Loureiro. Men Avesso handlar inte alls om aromater eller lättare viner, utan om kroppen och strukturen. Med detta vin letar du efter karaktären i gommen, den är till för att ge kroppen till de andra druvorna. Om du hade en Avesso i en provsmakning av andra viner, skulle du alltid servera den sist."