Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Arinto

(1)

Portugals friska och syrliga vindrottning.
Som en kameleont avspeglar den här druvan växtplatsen. I norr gör man viner på enbart Arinto, i söder blandas den med sötare druvor.

Arinto är en av alla de högklassiga druvor som kommer från Portugal. Odlingsplatsen sätter sin tydliga prägel på den här druvan. Som en kameleont avspeglar den växtplatsen, samtidigt som den markerade syran håller måttet även i varmare områden.

Blanddruva i söder, endruvsvin i norr

I de södra delarna av landet ger det varma klimatet i regel söta druvor med låg syra. Därför används här mycket gärna Aranto till att balansera upp vinerna. Som en av Portugals allra mest framstående gröna druvor går Aranto i söder ibland under namnet Portugals vindrottning. I blandviner bidrar Aranto inte bara med hög syra, utan också citrus och lime samt en viss mineralighet. Dessutom kommer regionen att sätta sin prägel på smaken.
I norr är Aranto en populär druva också för endruvsviner. Den höga syran är här en av de viktigaste kvaliteterna. Citrus och lime, men också toner av äpple, präglar de här fruktiga och fräscha vinerna.

Kameleont också till namnet

För att inte göra det för enkelt, eller helt enkelt för att den är så terroirbenägen, går druvan Aranto under många olika benämningar. Druvan har de facto även en stor genetisk mångfald, vilket tyder på att den odlats i landet mycket länge. I Vinho Verde i nordvästra Portugal kallas druvan Pedernã. Här används den gärna till vinet med samma namn som regionen.
Arinto de Bucelas eller Arinto Branco är två andra vanliga namn. Men det finns också namn som börjar på Arinto som inte representerar den här druvan.

Arinto och mat

Endruvsvinerna på Arinto passar vanligen mycket bra till fiskrätter och sallader, gärna friska sådana. Blandvinerna, speciellt om de legat ett tag på lagring, kan du med fördel avnjuta till smörstekt frisk eller ljust kött med potatisgratäng. Men vinner med den här druvan kan också vara perfekta som aperitif eller för att avnjuta för sig själv en varm sommardag.