Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Aragonêz

(1)

Aragonêz, den blåa druvan som heter Aragonez (eller Tinta Roriz) i Portugal och Tempranillo i Spanien.
En av de mest odlade druvorna i världen, 87 procent sker i Spanien där den är den mest planterade blå druvsorten.

Aragonêz är en mörkt blå druvsort (känd som Tempranillo och flera andra beteckningar i Spanien). Den är allmänt odlad för att göra fylliga röda viner i sitt hemland Spanien. Dess spanska namn Tempranillo är en böjning av den spanska ordet temprano som betyder "tidig". Det är en hänvisning till att den mognar flera veckor tidigare än de flesta andra spanska blå druvor.

Spaniens ädla druva

Aragonêz har jordbrukare odlat på den iberiska halvön sedan tiden för feniciska bosättningar, vilka började uppstå på 1100-talet före Kristus. Det är den huvudsakliga druvan i Rioja, samt får ofta beteckningen Spaniens ädla druva. Aragonêz växer även som planterad över hela jordens vinregioner.

Neutral profil

Till skillnad från mer aromatiska rödvinssorter som Cabernet Sauvignon, Sangiovese och Pinot noir, har Aragonêz en relativt neutral profil. Den blir därför ofta blandad med andra sorter, såsom Grenache och Carignan (känd i Rioja som Mazuelo), eller blir lagrad under längre perioder i ek, för att få en lätt smak av fatet. Många versioner på Aragonêz har också toner av plommon och jordgubbar.

Mognar tidigt

Aragonêz är en druvsort som mognar tidigt. Den tycker om att leva i krithaltiga vingårdsmarker, som de i Ribera del Duero-regionen i Spanien. I Portugal, där druvan också är känd som Tinto Roriz och Aragonê, blir den blandad med andra sorter för att producera portvin. Aragonêz är den fjärde mest planterade vindruvsorten världen över, varav 87 % av planteringarna finns i Spanien där den är den mest planterade blå druvsorten.

Historia och mutation

Den spanska odlingen av Vitis vinifera, den gemensamma förfadern till nästan alla vinstockar som finns idag, började på allvar under tiden för de feniciska bosättningarna. Senare, enligt den romerska författaren Columell, blev viner odlade över hela Spanien. Vinframställning av Ribera del Duero sträcker sig över 2 000 år tillbaka. Det visar en 66 meter lång mosaik med Bacchus, den romerska vinguden, vilken grävdes fram 1972, vid Baños de Valdearados.