Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Antao Vaz

(1)

Antao Vaz är en ursprunglig portugisisk druvsort för vitt vin.
Antao vaz är en portugisisk vit vindruva. Den ger ljusgula viner med arom av citrus och andra tropiska dofter. Kan variera från mycket sura till mogna.

Antao Vaz är en ursprunglig portugisisk druvsort för vitt vin. Genetiska tester har visat att den röda João Domingos från Portugal, vilken tidigare ansågs vara utrotad, lever vidare i en korsning med den vita Cayetana blanca. Den växer främst på odlingar Alentejo-regionen, med ytterligare planteringar runt Lissabon och i Península de Setúbal.

Tropiska aromer

Vinet från druvan Antao Vaz är kraftfullt och produktionen och kräver ett varmt klimat. Golfströmmen utanför Portugals Atlantkust förser landet med den värme från ekvatorn som Antao Vaz behöver. De tjocka skalen på dessa stora, glest växande druvor gör att de tål hög värme och uttorkning. Antao Vaz producerar komplexa, ljusgula viner med arom av citrus och andra tropiska dofter. Beroende på skördetiden kan vinerna variera från mycket syrliga till mogna med högre alkoholhalt.

Torr men bördig jord

Antao Vaz är en autochton ("infödd") vit druvsort i Portugal, den växer på odlingar huvudsakligen i de olika delregionerna i Alentejo, liksom i PGI, Lissabon och Setúbalhalvön. Med god livskraft och hög produktivitet föredrar den djupa och torra, men bördiga jordar, vilket är nödvändigt när det kommer till värme och isolering. Druvan visar också god lämplighet för att bli skördad mekaniskt.

Ljus citronfärg

Vinerna från Antao Vaz, vanligtvis av ljus citrusfärg och medelintensitet, uppvisar stor finhet och komplexitet. Toner av mogna tropiska frukter sticker ut. Med en hög alkoholhalt i munnen är vinerna släta, lätt syrliga och strukturerade, med en ihållande och harmonisk finish.

Antao Vaz och arvsmassan

Det är inte bara människor som har DNA. Forskare har tagit fram tester för att kunna undersöka arvsmassan hos olika typer av vindruvor, för att se hur de är släkt med varandra. Ett dataset med 2 344 unika genotyper blev analyserade, vilket avslöjade det fullständiga föräldraskapet på 828 sorter. Ur dessa kunde de sedan, med vidare forskning, visa att föräldrarna till Antao Vaz är Cayetana blanca och den nästan okända röda João Domingos.