Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Albana - den gröna druvan med ursprung från medeltiden

(0)

Den gröna druvan från Italien används i både enklare och mer komplexa viner. Namnet Albana härstammar från latinets albus som betyder vit.

Albana är en grön druva från Italien som är omnämnd så långt tillbaka som på 1200-talet. Enligt sägner och legender har denna mytomspunna druva haft sin plats i Italien sedan Romarriket. Odlingen av druvan sker främst i Emilia-Romagna disktriktet och producerar tillsammans med vindistriktet Veneto över en tredjedel av Italiens totala vinskörd.

Odlingsområden

Druvan är som tidigare nämnt en italiensk druva. Där går druvan ofta under namnet Albana di Romana, medan då den odlas i Korsika kallas Riminèse. Utöver dessa två områden finns druvan att återfinna även i Lombardiet och Ligurien.

DOCG

Det vin som är tillverkat av druvan, Albana di Romanga, har sedan 1987 en egen DOCG. DOCG står för Denominazione di Origine Controllata e Garantita, och innebär att odlingsområdet producerar en jämn kvalitet och kvantitet av druvor. Om ett vin har en DOCG-kvalifikation är det betraktat som bland de absolut bästa. Det finns totalt 73 DOCG-regioner i Italien och i regionen Emilia-Romagna är denna druva en av två som kan titulera sig med en DOCG. Albana di Romagna DOCG Passito är bland de mest populära dessertvinerna i Italien och har vunnit flertalet priser.

Karaktär

Det finns ett brett utbud av viner tillverkade av denna druva. Vinet Albana di Romanga existerar i fyra olika former: seccoamabile, dolce och passito.

Å ena sidan är en del torra eller halvtorra, medan andra viner drar sig mer åt det söta hållet. Även komplexiteten i dessa viner varierar mycket då det finns dels mer enkla viner medan andra erbjuder en flerdimensionell smakupplevelse. Typiska toner som ofta framträder är aprikos, ananas och honung.

Vad vinet passar till

Albana di Romanga, det vill säga vinet som är producerat i Emilia-Romagna distriktet, är sött och passar väl till frukt och dessert. Samtidigt kan druvan i andra sammanhang bidra till olika karaktär och därmed olika måltidssammansättningar.