Airen är den druva som står för 32% av alla Spaniens vinodlingar och den är vanligast i Castilla - La Mancha som är en region vars klimat lokalbefolkningen beskriver som "nio månader vinter, tre månader helvete". När temperaturerna går från minus 13 på vintern till 45 grader på sommaren påverkar följaktligen druvans utveckling på ett spännande sätt. Man odlar även druvan i andra regioner men då under namn som Lairén, Manchega, Valdepenera och Forcayat.
Karaktär
Druvan tillhör de produktiva sorterna och anpassar sig med enkelhet till nya odlingsområden till exempel varma och torra. Den växer i stora klasar och är vackert gulfärgad och medelstor i sin storlek. Druvan har ett mjukt fruktkött med en färglös saft med neutral smak och hög alkoholhalt. Druvorna blommar sent och mognar därför också sent. Vidare tycker druvan mycket om sitt varma och torra klimat och löper liten risk att drabbas av sjukdomar.
Relativt okänd
Airen är en relativt okänd druva och de flesta viner på druvan är enkla bulkviner. Man använder den inte bara till vita viner utan även till druvsprit exempelvis Brandy de Jerez och Sherry.
Framställning
Vid framställning av vinet låter man idag druvan jäsa svalt i en ren och modern utrustning som gör vinet till ett lättdrucket vin till skillnad från tidigare då vinerna var oxiderade. Med andra ord var vinet ofta kärvt och kunde vara svårdrucket. Vinet blir numer lättdrucket tack vare dagens framställning samt med hjälp av druvans låga halt av syra. Alkoholhalten ligger ofta strax över 11%. Vita viner behöver ofta ha en hög alkoholhalt för att det ska betraktas som högkvalitativt. Men Airen är undantaget som bekräftar klassiska regeln.
Odlas i:
Spanien
Kända distrikt:
La Mancha
Karaktärsdrag:
Torrt och fruktigt. Tydliga toner av äpple och päron. Viss kryddighet i smaken, doft av dill. Vissa drag av skirat smör, nötter och rostad mandel.
Passar till:
Mild och mjuk ost. Fungerar som ett sällskapsvin till buffébordet och till vegetarisk mat.