Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Yecla

(13)

Kommunen Yecla är den minsta och nordligaste vinregionen i provinsen Murcia i Spanien. Regionen är indelad i två olika vindistrikt; Campo Bajo i söder och Campo Arriba i norr. Regionen är uppkallad efter staden Yecla och fick sin DO-status 1975. Här finns ca 6 500 hektar vinodlingar och det klassiska Yecla-vinet är ett rött fruktigt vin gjort på Monastrell-druvor.

Förr producerade regionen mest enklare bordsviner men i dag exporterar de flera olika kvalitetsviner. Yeclas röda viner räknas numera till några av Spaniens allra främsta. De röda vinerna är vanligast förekommande, men det finns även en stor produktion av roséviner.

Kombinerat klimat

I Yecla råder både ett kontinentalt inlandsklimat och ett medelhavsklimat. Havsvindarna är ofta torra och kalla, men kan under vissa tider även vara mycket varma. Med mer än 3 000 soltimmar om året och sommartemperaturer som kan nå över 45 grader Celsius, är det här är en av de varmaste vinregionerna.

Vinodlingarna i området är placerade på högre höjder för att hjälpa till att reglera temperaturen. Vintertid går temperaturen däremot ofta ner mot nollgradigt och det kan förekomma snö och frost. Det regnar dessutom sällan i den här vinregionen, vilket ger ett mycket torrt klimat.

Jordmån

I Campo Bajo är jordmånen bördig med kalkrik lera. Det mer nordliga Campo Arriba har en betydligt kargare mark med lite växtlighet. Där är jordmånen sandig och fattig på organiskt material, vilket ger låg kvävehalt i topplagret men en högre kalkhalt i de djupare jordlagren.

Regionen påverkas i tillägg starkt av Medelhavets vindar som ständigt blåser i vingårdarna. Havsvindarna för också med sig salt som genom åren har gjort att salthalten i marken har ökat.

Druvor och odling

Det är inte många druvsorter som trivs med det torra klimatet och den karga marken, men Monastrell gör det. Monastrell finns även i Frankrike, men då under namnet Mourvèdre. Druvan tycker om värme och kan pressa sina rötter tiotals meter ner i den steniga jorden där den hittar livskraft och näring.

Sett till odlingen av Monastrell är Spanien det land i världen som odlar mest av druvan och i Yecla står den för hela 85 %. Druvan är dessutom svagväxande, men har ett tjockt och tåligt skal som skyddar mot hetta och torka.

Utöver Monstrell hittar du här sorter som Garnache, Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot. Det förekommer dessutom odlingar av gröna druvor, trots att produktionen av vita viner är liten.

Växande intresse för regionen

I Yecla hittar du den välkända Familia Castaño-gruppen. De producerar en rad Yecla-viner, men även vin från grannregionerna Jumilla och Alicante. Här finns dessutom Bodegas La Purísim som är en av Spaniens största kooperativa vingårdar.

Yeclas rykte har blivit bättre med åren och det finns i dag ett stort intresse för regionen inom vinvärlden. Castaño har till exempel samarbetat med investerare från Schweiz för att starta vingården Sierra Salinas i Villena. Ett annat exempel är Hollywoods filmskapare och vinmakare Francis Ford Coppola som lagt till ett Yecla-odlat vin till sin portfölj. Francis Ford Coppola Encyclopedia Tempranillo är namnet och det är ett rött vin med peppriga toner och smaker av mörka plommon.