Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Worcester

(0)

I Worcester finns södra halvklotets största konjakdestilleri.
Den sydafrikanska regionen Worcester producerar utöver konjak även röda och vita viner. Regionen står för en fjärdedel av landets vinproduktion.

I floden Breedes bördiga dal ligger vinområdet Worcester väl skyddat av höga bergskedjor. I norr ger Langeberg skydd mot halvöknen Klein Karoo medan Bolandbergen i väster avskiljer området från Paarl och Stellenboch, vilka är två andra kända vinområden i Sydafrika. Riversonderendbergen i söder ger dalen lä från havsvindarna som blåser in från kusten.

Jaktmarker

I slutet av 1600-talet var området kring Worcester populär jaktmark, eftersom det i området fanns gott om vilda djur. Den återkommande jakten ledde till att människor bosatte sig i regionen. Befolkningstillströmningen nödvändiggjorde inrättandet av en stad och 1830 blev Worcester distriktets kommersiella hjärta. Två decennier senare anlände nybyggare från Tyskland. De odlade upp marken, planterade vin och anlade fruktträdgårdar. Idag står regionen för en fjärdedel av Sydafrikas totala vinproduktion.

Klimat

Skiffer och sandsten dominerar jorden i Worcester. Vintrarna är nederbördsrika och kalla medan sommarmånaderna har dagstemperaturer runt 30 grader. Regnskugga till följd av bergen i söder kräver kontinuerlig bevattning. Majoriteten av druvorna odlas nere i dalen men viner av hög kvalitet kommer även från vingårdar belägna på de omgivande bergssluttningarna. Här finns jordar med god dränering vilket ger vinstockar med låg avkastning, men med druvor som har hög smakkoncentration. Detta leder till komplexa och koncentrerade viner.

Druvor

I Worcester är de viktigaste gröna druvorna Chenin Blanc, Colombard och Sauvignon Blanc. Shiraz, Pinotage och Cabernet Sauvignon är de mest odlade blåa druvorna. Pinotage är den mest typiska druvan för Sydafrika medan Sauvignon Blanc anpassar sig bra till lokala växtförutsättningar.

Viner

Röda viner på Pinotage är fylliga och intensiva. Blandad med Shiraz och Cabernet Sauvignon erhålls komplexa viner med koncentrerad smak. Vita viner på Chenin Blanc har en tropisk karaktär med smak av ananas, melon, guava och banan. När Sauvignon är använd får vinet istället smak av gräs, nässlor, svarta vinbär och sparris.

Konjak

Worcester är också känt för sin konjak. Det största konjakdestilleriet på södra halvklotet, KWV House of Brandy, ligger faktiskt i regionen. Till konjak används druvan Colombard.