Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Waiheke island

(0)

 Waiheke Island är en vinproducerande region i Nya Zeeland.
På Waiheke Island finns det 25 vingårdar som producerar eleganta röda viner. Ön ligger nära Auckland och är ett populärt utflyktsmål för vinprovning.

Fyrtio minuters båtresa öster ut från Aucklands centrala delar ligger Waiheke Island. Det är en ö som tidigare var känd för att hysa en koloni av hippies och artister. Nu är det istället en tillflyktsort för de mer välbeställda. På ön ligger också några av de mest kända vingårdarna i vinregionen Auckland.

Vinstockar blev planterade på Waiheke Island under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Idag finns det ungefär 25 vingårdar på ön. I och med sin närhet till Auckland är vinregionen ett populärt utflyktsmål för att provsmaka öns vinutbud. Det gör att de finns fler vinproducenter än tillgänglig mark på ön. Således är det vanligt att komplettera den egna skörden med druvor köpta från vingårdar på fastlandet.

Terroir

Waiheke Island är 20 kilometer från öst till väst och 10 kilometer från norr till söder. Med sitt läge i havet har ön ett varmare och torrare klimat än fastlandet. Växtsäsongen är därför längre. Den geografiska positionen leder också till milda temperaturer och att skillnaderna mellan sommar och vinter är liten. Näset i väster som staden Auckland ligger på skyddar Waiheke Island från kalla och våta sydvästliga vindar från Tasmanhavet.

Marken utgörs av den vittrade berggrunden vilket innebär god dränering. Det övre lagret består av ett tunt lager hård näringsfattig matjord. Dessa omständigheter är påfrestande för vinstockarna men fördelaktigt för odlaren. Vinstockarna tvingas nämligen arbeta hårdare för att överleva, vilket leder till att de producerar färre blad och skott samt mindre bär. Det innebär att druvorna får en högre koncentration av fenoler, socker och vinsyra.

Viner

Waiheke Island är mest känd för eleganta viner gjorda på den klassiska Bordeauxblandning av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot. Andra druvsorter som växer på ön är Syrah och Chardonnay. De röda viner som är gjorda på Bordeauxblandning liksom de som innehåller Syrah är utpräglade och strukturerade. De passar bra till nötkött och vilt. Det vita Chardonnay-vinet har en balanserad tropisk arom och passar till ljust kött.