Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Volnay

(1)

Vinet Volnay är primärt producerat i den franska kommunen Volnay i Côte de Beaune i Bourgogne. Dessutom sker tillverkning i vissa vingårdar i kommunen Meursault. Appellation d'origine contrôlée (AOC) Volnay fick appellationsstatus 1937. Volnay är huvudsakligen baserad på druvsorten pinot noir med tillverkning av rött vin.

Traditionsrikt vin med anor från 1700-talet

Den franska kommunen Volnay är belägen på Chaignots kullar högt uppe i Côte de Beaune. Här finns vingårdar där konsten att tillverka vin har blivit förfinad över generationsgränserna i flera århundraden. Trots att appellationsstatusen blev ett faktum 1937 har vin tillverkats i Volnay redan före franska revolutionen. Oavsett om vinet åtnjöts av riddarna i Malta, hertigarna av Bourgogne eller kungarna av Frankrike blev det röda Pinot Noir-vinet utvecklat redan på 1700-talet.

Rött vin med en elegant touch

Volnay har i århundraden utmärkt sig för sin delikatess och saftiga smak. Dessutom sticker vinet ut som det mest feminina bland Bourgognes viner. Trots att det finns mer kraftfulla varianter har just Volnay blivit känd som den mest förföriska bland de röda vinerna i Côte de Beaune. Färgen på vinet varierar från ljus rubin till ljus granat.

Vinets aromer är främst av krusbär och körsbär – och efter några år av lagring kan du även känna toner av kokt katrinplommon. När du smakar av vinet är Volnay till en början frisk och därefter varm i gommen. Dessutom ger Volnay en känsla som påminner om att bita i en färsk frukt medan du andas in den livfulla berusande doften.

Lika eminent i grytan som i glaset

Volnay är karaktäristiskt sammetslent och är även känt för sin påtagliga aromatiska intensitet, vilket gör vinet till en populär ingrediens vid middagsbordet. Oavsett om du föredrar gås, anka eller kyckling passar vinet alldeles utmärkt i glaset.

Dessutom kan Volnay göra stordåd om du är äventyrlig nog att låta maträtten bada i vinets frukt- och kryddaromer. Intensiteten hos Volnay gör att du även kan blanda vinet med distinkt smaksatta ostar. Serveringstemperatur är 14 till 16 °C.