Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vittoria

(0)

Vittoria DOC är röda och vita viner från södra Sicilien.
Röda viner under DOC-titeln är gjorda på samma druvkombination som är använd i det mer kända Cerasuolo di Vittoria.

Röda och vita viner från södra Sicilien ryms under benämningen Vittoria DOC. Området där vinet är producerat ligger runt staden Vittoria i provinsen Ragusa. Detta DOC etablerades 2005 samtidigt som vinet Cerasuolo di Vittoria blev upphöjt till DOCG. Det var det första vinet med den statusen på Sicilien och är producerad i samma geografiska region som viner med titeln Vittoria DOC. Dessutom använder de samma druvblandning till att skapa Cerasuolo di Vittoria som till röda Vittoria-viner. Men riktlinjerna för produktionen av de senare är något mindre rigorösa.

Geografiskt läge

Staden Vittoria ligger i en bördig dal som heter Boscopiano. Söder om staden finns ett stort bestånd av Aleppotall. Kustlinjerna är låg och sandiga med sällsynta stenar. Områdets högsta punkt är berget Calvo med en höjd av 250 meter över havet. Jordarna består huvudsakligen av kalksten och lera. Andelen sand i jorden ökar desto närmare kusten odlingarna ligger.

Druvor

De druvor som framförallt är använda till viner med titeln Vittoria Doc är Nero d'Avola som även är kallad Calabrese, Inzolia och Frappato. Nero d'Avola är en inhemsk druva på Sicilien och även den viktigaste och mest odlade. Det är en blå druva med mycket mörk färg. Druvan blir ofta jämförd med Syrah eftersom de gillar samma typ av väderförhållande samt delar en del karaktärsdrag. Inzolia är en grön druvsort med stora klasar men glest med bär. Frappato är en blå druva som är mycket gammal. Dess ursprung härleds till Iberiska halvön.

Viner

Vita viner med titeln Vittoria DOC som är gjorda på den gröna druvan Inzolia är kryddiga med nötig smak. De har även toner av gräs och flinta. Dessa viner passar bra till olika fiskrätter. Röda viner som år gjorda på Nero d'Avola eller Frappato, antingen enskilt eller tillsammans, är livliga, robusta och intensiva med en distinkt druvsmak. Färgen är körsbärsfärgad. De passar bra till kraftfulla rätter av biff och viltkött.