Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Visan

(0)

Den natursköna staden Visan i Frankrike är omgiven av Aleppo-talldoftande kullar som höjer sig hundratals meter över havet. Den är en av de 16 städer vi förknippar med privilegiet att klassas enligt Côtes-du-Rhône AOC. Trots att klassificeringen oftast för tankarna till rosé och vita viner, så är Visan mest känt för sina röda Grenache- och Syrahbaserade viner.

Vinproduktion med anor från romartiden

Arkeologiska analyser visar att man odlat och förädlat vindruvorna i området minst sedan 300-talet. Kejsar Probus och hans trupper är förmodligen de som planterade de allra första vinrankorna i den karga och sandiga jordmånen i norra Rhône. Redan år 1250 etablerar Visan sin egna kommunala druvpress. Påven annekterar staden år 1344. Därefter har den pittoreska orten åtnjutit en alldeles särskild ställning som enskild enklav gränsandes till vackra Drôme Provençale.

Legendomspunnen vinfestival

Det tidigaste vinodlargillet i området och samtidigt bland de första i Frankrike, var Confrérie des Vignerons de Visan. Gillet grundar sin gemenskap 1475 och verkar sen fram till år 1792. Det återuppstår sedan 1978 för att sammanfalla med Visans första vinfestival många år senare. Medan byborna dansar "Souco", en regional dans vars namn härstammar från den provencalska termen för vinstock, så går Confrérie-medlemmarna till kyrkan Notre-Dame-des-Vignes för att välsigna en vinstock som de sedan bränner under högtidliga former.

Vin med fruktiga och peppriga undertoner

Vingårdarna består till största delen av Grenache och Syrah, som de blandar med andra godkända druvsorter (t.ex. Mourvèdre, Cinsault och Carignan) vilket skapar röda viner med exceptionell elegans och förfining. Dessa viner har god individualitet och uppvisar smaker av mineralitet och kryddig frukt. Trots att de röda vinerna står för den största delen av produktionen så finns det fortfarande utrymme för vitt vin samt roséviner. Rosévinerna har peppriga undertoner och läckert blommig smakprofil. De vita vinerna har en distinkt syrlig och samtidigt mjuk doft och smak som påminner om citrus, persika och aprikos.