Vin d'Alsace

(0)

Det franska vinområdet Alsace ligger vid gränsen till Tyskland, mellan Schweiz och Pfalz. Regionen har till och från även tillhört Tyskland och spår av det kvarstår i både mat- och vinkultur.

Druvorna har ofta tyskt ursprung medan vinerna är gjorda i fransk anda, det vill säga de är stramare i sin stil och inte lika fruktiga som till exempel de tyska Riesling-vinerna.

Vingårdarna i Alsace ligger i sluttningar som vetter mot syd och sydost, vanligen på 200-400 meters höjd över havet. Här producerar vinmakarna i huvudsak endruvsviner, till skillnad från övriga regioner i Frankrike. Kända druvsorter är bland annat Riesling och Gewurztraminer. I regel är vinerna torra men det förekommer också söta viner såsom Vendange Tardive och Sélection de Grains Nobles.

Klimat & jordmån

Alsace-appellationen har ett klimat och en jordmån som passar utmärkt för odling av druvor. Bergskedjan Vogeserna ligger som ett storm- och vindskydd mot Atlanten och hindrar de fuktiga vindarna från att nå druvorna. Nederbörden i regionen ligger på 500-700 mm regn per år vilket är en perfekt mängd för vinodling. Inte minst i kombination med regionens höga solexponering.

En gång i tiden bildade Vogeserna ett stort bergsmassiv tillsammans med bergsområdet Schwarzwald som ligger på den tyska sidan. Rhenfloden har långsamt trängt sig igenom dem och fört med sig segment av en rad bergarter och jordmåner. Alsaces marker består därför av allt från lera och slamjord till kalksten och granit, vilket visat sig vara optimalt för vinodling.

Ädla druvor från regionen

Vingårdarna i Alsace-regionen odlar flera sorters druvor och fyra av dem räknas som ädla, nämligen Riesling, Pinot Gris, Gewurtstraminer och Muscat. Förutom endruvsvinerna finns det även viner i kategorin Edelwicker och Gentil. Det innebär att vinet innehåller flera druvsorter och ca 90 % av de vinerna är vita.

Fatlagring är relativt ovanligt eftersom producenterna i Alsace hellre vill framhäva druvornas fruktiga aromer som annars klingar av i fatlagringen. Druvorna i regionen är heller inte särskilt väl lämpade för ekfatslagring med undantag för Pinot Noir.

Riesling-vinerna härifrån har hög fruktsyra, medan vinerna på Gewurztraminer är fylliga, parfymerade och med lägre fruktsyra. Pinot Gris-vinerna är även de mycket fylliga och du kan också hitta relativt kryddiga och aningen rökiga toner i utbudet. Muscat-druvan ger aromatiska viner med inslag av aprikos och blommor.

Numera är Muscat-vinerna inte så populära längre och upptar endast 2 % av den totala odlingsarealen.

Exklusiva röda viner

I Alsace produceras endast en liten andel rött vin och det som finns består enbart av viner gjorda på den blå Pinot Noir-druvan. Det är en druva som vanligtvis är mer förknippad med Bourgogne. Det är också den enda blå druvan som är tillåten i området och den utgör ca 7,5 % av odlingsarealen.

Vissa vinproducenter i Alsace tillverkar även roséviner som är gjorda på Pinot Noir och de är i regel lätta och mjuka med en svagt kryddig ton och smak av frukt eller jordgubbar. Ekfatsvinerna som är tillverkade av Pinot Noir karaktäriseras av kryddiga och fylliga toner.

I dagsläget kan det vara svårt att få tag på just Pinot Noirviner utanför Alsace-regionen eftersom de i princip endast saluförs där.