Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Vaucluse

(0)

Vinregionen Vaucluse är en IGP-titel som ligger i hjärtat av södra Rhônedalen i Frankrike. Närmare bestämt vid foten av Vaucluse-bergen i närheten av Avignon. Här finns de berömda byarna Châteauneuf-du-Pape, Beaumes-de-Venise och Vacqueyras. Du hittar även upptagningsområdet för de stora appellationerna Ventoux och Côtes du Rhône Villages i regionen.

De så kallade IGP-titlarna finns till för att ge odlare möjligheten att experimentera med olika druvsorter och vinframställningstekniker som faller utanför ramarna för AOC-nivån. IGP kan beskrivas som en form av lantvin och den här sortens vin innehåller något högre alkoholhalt.

I Vaucluse produceras röda viner, roséviner och vita viner. Det vanligaste är typiska sydliga röda Rhône-viner gjorda av blandningar på Grenache, Cinsault, Syrah och Carignan. Den här sortens viner har oftast en rik, rund och ibland kryddad lite syltig smak med lagom mycket tanniner. Området producerar även en liten andel blekt laxfärgade roséviner som är mycket delikata.

Exklusivt för stilla viner

Vaucluse IGP är reserverad för stilla viner och av den anledningen är också de flesta blandade röda viner. De klassiska södra Rhône-druvorna Syrah och Grenache utgör huvuddelen tillsammans med Merlot och Cabernet Sauvignon. Druvorna är typiska för viner på IGP-nivå, men inte för Rhônedalen. Vita viner är oftast gjorda på druvan Chardonnay som däremot är mycket vanlig i det här området.

Klimat & druvor

Terrängen i Vaucluse är varierar stort med höga berg som till exempel Mont Ventoux och Luberon samt dalgångar med höga kullar som Danteilles de Mirailles. Du hittar även områden med ett betydligt mer flackare landskap.

Klimatet i Vaucluse är förhållandevis varmt, men eftersom området är kuperat kan vinproducenterna odla druvor högre upp för ett svalare klimat. Även de torra Mistral-vindarna från nordväst hjälper till att balansera värmen. Tillsammans med mycket solljus gör vindarna att vinerna blir uttrycksfulla med en bra syra och en välbalanserad struktur.

Förutom de röda vinerna finns här även vita viner gjorda på druvorna Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, Ugni Blanc, Clairette, Bourboulenc, Picpoul och Vermentino. Sett till hela utbudet producerar Vaucluse idag 50 % röda viner, 30 % roséviner och 20 % vita viner.

Ett klassiskt Rhônevin

Bland de röda vinerna är Cuvee Jean-Paul Rouge värt att nämna. Det är ett riktigt klassiskt Rhônevin med värmande aromer som för tankarna till hösten.

Det här vinet är mycket rikt på fruktighet och har en läcker samt ganska okomplicerad smak. Cuvée Jean Paul Rouge är gjord av druvorna Grenache och Syrah från Vin de Pays de Vaucluse. Det tämligen milda vinet passar både till mer kompletta middagar och enklare mingel.

Populär mini-Châteauneuf

Ett av de mer omtyckta vita vinerna från Vaucluse är Saint CosmeLes Deux Albion Blanc. Det är en mini-Châteauneuf gjord på 40 % Viognier, 20 % Marsanne, 30 % Picpoul, 4 % Clairette, 3 % Ugni blanc och 3 % Bourboulenc.

När det här vinet ska jäsa blir det uppdelat i olika typer av fat. Efter jäsningen får vinet sedan vila på jästfällningen. Just årgång 2018 är ett mycket fylligt och moget vin med en smak av päron, aprikos och melon med en smakrik finish.