"Chiles Napa Valley"
Vinproduktionen i regionen är relativt ny. Det i kombination med närheten till Santiago gör att flertalet anläggningar för vinframställning har byggts med vinturism i åtanke. Därav har Colchagua Valley fått smeknamnet Chiles "Napa Valley".
Terroir som gjord för vinodling
Genom Valle de Colchagua rinner floden Tinguiririca som antar namnet Rapel när den sammanstrålar med floden Cachapoal. Innan dess passerar Tinguiririca staden Santa Cruz, runt vilken många vingårdar ligger. Floden för med sig både smältvatten och den finkorniga jordarten slit från Anderna, vilket skapar idealiska jordar för vinodling.
De branta sluttningarna på kanterna av bergen vid kusten är idealiska för vinodling. Här är det mycket solljus och granitjordar med bra dränering. Det gör att vinstockarna får arbeta mer vilket leder till små skördar med druvor som har en hög smakkoncentration. I och med att sluttningarna dessutom har en tydlig temperaturvariation mellan natt och dag utvecklar druvorna balans i mognad och syra.
Klimat likt vid Medelhavet
Trots att Colchaguadalen ligger närmare ekvatorn än några vinodlingar i Europa har området ett medelhavsklimat. Det beror på den svala havsbrisen från Stilla Havet. Vinden torkar också luften vilket minskar risken för mögelsjukdomar. Luften är dock ändå frisk tack vare sparsam nederbörd och fukt från floden.
Vinodlingarna i Valle de Colchagua upptar ungefär 910 000 hektar och är fördelade över tolv olika områden. De blå druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Carmenère och Malbec är odlade i den varmare östra delen, medan de gröna druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc däremot föredrar svalkan närmare kusten.