Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Valdeorras

(1)

Vindistriktet Valdeorras ligger längst österut i Galicien och är beläget i floddalar längs Mino och bifloden Sil. I regionen finns vingårdar på både bergssluttningar och i de djupa dalarna. Den anrika vinregionen har sedan 1945 statusen D.O. Här växer 19 olika druvsorter, bland annat den populära druvan Godello, som är hyllad av kritiker.

Anrikt vin från gulddalen

Odling av vin i Valdeorras har lång historia. Området blir ofta kallat gulddalen, en benämning som härstammar från när romarna letade guld i dalen. De första vinrankorna blev faktiskt planterade i regionen under romartiden. Vindistriktets ligger i den östra delen av Galicien och här är det något torrare än i övriga regionen. Dock råder det ett kontinentalt klimat tack vare bergskedjor och floder runtomkring. Det geografiska läget medför kallare vintrar, varmare somrar men även längre höstar. Viner som produceras i Valdeorras får en mycket personlig karaktär eftersom jordmånen är omväxlande och består av allt från kalk, skiffer och granit till sediment och lera.

En region känd för sina endruvsviner

I Valdeorras strävar myndigheter efter att särskilja viner från olika druvsorter och tillverkar vin från endast en sorts druva - så kallat endruvsvin. När vindistrikt producerar sina viner blir de således indelade i en av de två kategorier som finns i området. För att bli klassat Valdeorras Superior måste vinet innehålla minst 80 % av samma sorts druva. Övriga viner blir bara benämnda Valdeorras. En vinproducent har rätt att producera alla sorters viner från torra och söta viner till mousserande.

När det gäller druvor finns det två druvor som sticker ut i produktionen. Det är rödvinsdruvan Mencia, vilken ger ett vin med en intensiv men elegant arom. Däremot är det faktiskt den vita druvan Godello som står för distriktets popularitet bland vinkritiker. Druvan är precis som Mencia en inhemsk druva och ingrediensen i Valdeorras kända vita viner, vilka har en hög syra och toner av persikofrukt. Ett vitt Godello-vin lagrat på ekfat kan dessutom påminna om en elegant och mogen Bourgone.