Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vacqueyras

(2)

Appellationen Vacqueyras är beläget i den historiska provinsen Provence. Vindruvor har odlats här sedan 1400-talet och det är produktion av röda viner som dominerar, även om tillverkning av vita viner och rosé också förekommer.

I området där Vacqueyras ligger råder medelhavsklimat. Det innebär varma somrar och milda vintrar. Landskapet är präglat av dalgångarna längs med floden Ouvèzes. Strax öster om dalen där traktens vinodlingar ligger finns berget Dentelles de Montmirail vars högsta punkt är belägen ungefär 700 meter över havet.

Vinodlingarna ligger på en höjd mellan 100 och 400 meter över havet. Generellt har de högt belägna vinstockarna druvor av bättre kvalitet eftersom det är svalare högre upp, vilket är skonsammare för druvorna.

Terroir

Vintrarna är relativt torra eftersom mistralvinden bidrar till att vegetationen torkar. Nederbörd förekommer istället på vårarna när vinstockarna blommar samt på hösten, efter skörden.

Jordmånen på terrasserna där druvstockarna växer uppstod redan när Alperna var istäckta och avlagringarna består därför till största delen av sand och lera. Flodbankerna i området består delvis av grus som även det blir en del av jordkvaliteten.

En sådan kombination ger jordar som är väldränerade och samtidigt har förmågan att behålla vatten. Sandens och grusets lägre näringsinnehåll balanserar dessutom upp lerans mer näringsrika struktur som annars lätt blir för kraftig för vinstockarna.

Det gör att vinstockarna får anstränga sig mer för att tillgodogöra sig både vatten och näring. Resultatet av det här klimatet och jordmånens näringssammansättning ger mindre druvor med en högre smakkoncentration.

Druvor

Den vanligaste druvan i Vacqueyras är Grenache Noir. Det är en blå druva som har sitt ursprung i Aragon i Spanien. Druvan är känslig under blomningen men är för övrigt mycket resistent mot torka. Det gör att Grenache Noir passar bra i ett klimat där skiftningarna mellan de olika årstiderna inte är alltför dramatiska.

Förutom Grenache Noir växer även en mindre andel av de blå druvorna Syrah, Mourvèdre och Cinsault. Mourvèdre är en tålig druva vilket ger viner som kan lagras länge. Cinsault har vinstockar som kan ge stor avkastning, men kvaliteten på druvorna blir bättre när skörden hålls tillbaka och stockarna producerar en mindre mängd druvor.

De gröna druvor som förekommer är Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Rousanne och Viognier. Alla har sitt ursprung i Provence eller Rhônedalen. Den mest odlade gröna druvan i området är dock Grenache Blanc, en variant som även den utvecklar mer smak när skörden är begränsad.

Viner

De röda viner som är producerade i området består huvudsakligen av Grenache Noir. Till det tillsätter vinproducenterna mindre delar av Syrah och Mourvèdre. En sådan blandning ger kraftfulla viner. Smaken är mustig och kryddig med tydliga inslag av ekfat, bär och pomerans. För att få ett vin med mer finess blandar vinmakarna ibland även i en del Cinsault.

Grenache Noir är även en dominerande druva i rosé, vilket vingårdarna i Vacqueyras producerar i mindre mängd. Rosévinerna från regionen har en generös och fruktig smak.

Vita viner från Vacqueyras innehåller ofta en blandning av alla de gröna druvsorter som är odlade i området. Grenache Blanc och ytterligare en druva utgör innehållet i mer än hälften av vinet. Resten av blandningen består av de andra fyra druvsorterna. Det ger en komplex och balanserad smak med inslag av kryddor och bär.