Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Touraine

(5)

Vinregionen Touraine är Sancerres minder kända granne. Här finns riktigt prisvärda vita viner på druvsorten sauvignon blanc och lätt rött på gamay. Men, området har också en spännande mångfald. Här samsas nämligen många gårdar med en rad olika vinstilar.

Vad är Touraine?

Touraine är en vindistrikt i vinregionen Loiredalen i Frankrike. Huvudorten i vindistriktet Touraine är staden Tours, som ligger precis halvvägs mellan Sancerre och Nantes. På grund av sitt läge kallas Touraine ofta för hjärtat av Loiredalen.

Vilka viner finns i Touraine?

Vinregionen Touraine sträcker sig från Anjou i väster till Sologne i öster. Detta är ett område som omfattar 104 kommuner i Indre-et-Loire och 42 i Loir-et-Cher. Vinerna härifrån har kvalitetsbeteckningen AOC Touraine. En appellation känd för sina torra, vita och röda viner som är rika på tanniner. 

Vad är det för skillnad mellan Touraine och Sancerre?

Sancerre är Touraines mer kända kusin. I övrigt påminner områdena mycket om varandra. Ett tips är att se dig om efter vitt från Touraine istället för Sancerre om du vill spara in en slant och få mycket vin för pengarna. 

Historien om vinregionen Touraine

Det första omnämnandet av vingårdar i Touraine-området härstammar från år 582 och gjordes av Grégoire de Tours. De nya vingårdarna skapades av greven av Anjou tillsammans med de katolska myndigheterna. Under århundradenas lopp har Augustiner- och Benediktinermunkarnas inflytande varit en viktig faktor för de olika vingårdarnas tillväxt. År 1044 överfördes administrationen av Touraine till de engelska kungarna och 1154 var slottet Chinon deras största centrum. År 1205 återtog Filip II Augustus av Frankrike Touraine. Vid denna tidpunkt gjordes Touraine till ett kungligt hertigdöme. Under slutet av 1400-talet och 1500-talet var Touraine de franska kungarnas personliga residens, och de dystra slotten förvandlades till renässansslott; på grund av detta fick regionen titeln "Frankrikes trädgård".

Vad betyder Touraine?

Touraine har fått sitt namn från en keltisk stam som kallades turoner, som ockuperade området för cirka tvåtusen år sedan.

Miljön i vinregionen Touraine

Landskapet i Touraine består av allt från blomsterprunkande trädgårdar till vackra slott i romantiska miljöer. Hit älskar invånarna från Paris att komma på helgerna för att äta gott och dricka exklusiva viner. 

Görs det bubbel i Touraine?

Ja. I Touraine produceras mousserande viner som är framställda med en traditionell metod som går ut på att låta viner jäsa en andra gång i flaskan. De här vinerna kan vara antingen mousserande eller pärlande, vilket är benämningar som anger vilket tryck som uppstår i flaskan av koldioxiden.

Hur smakar vitt vin från Touraine?

Här görs altifrån torra, friska vita viner till söta vita viner av olika karaktär. Gemensamt för flera av dem är doft och smak av citron med ett tydlig mineralitet. De viner som är lagrade längre har även inslag av torkade aprikoser och honung.

Hur smakar rött vin från Touraine?

Bland de röda vinerna dominerar lätta stilar, vilket länge varit ett signum för Touraine. En del vinmakare har även börjat göra fylligare viner med kryddigare noter och mer påtaglig tanninstruktur (= strävhet, det vill säga, känslan av att munnen liksom torkar ut och blir lik sandpapper när du dricker vinet).

Vilka druvsorter är vanligast i Touraine? 

I huvudsak dominerar två druvor produktionen: den blå druvan gamay och den vita sauvignon blanc.

Gamay

Gamay är en druvsort med gamla anor och en klassiker i sammanhanget. Den finns omnämnd redan på 1300-talet och trivs i jordmåner innehållande en stor andel granit. Den är perfekt för den typ av lätta rödvinssorter som regionen är känd för.

Sauvignon blanc

Sauvignon Blanc är en mycket aromatisk druva som kan användas med stor variation. Den fungerar för vintillverkning av olika stilla vintyper och är även utmärkt för mousserande viner.