Landskapet i Touraine består av allt från blomsterprunkande trädgårdar till vackra slott i romantiska miljöer. Hit älskar också invånarna från Paris att komma på helgerna för att äta gott och dricka exklusiva viner.
Stor bredd av vinsorter
I Touraine produceras bland annat mousserande viner som är framställda med en traditionell metod som går ut på att låta viner jäsa en andra gång i flaskan. De här vinerna kan vara antingen mousserande eller pärlande, vilket är benämningar som anger vilket tryck som uppstår i flaskan av koldioxiden.
Vita viner
För dig som föredrar stilla vita finns en rad varianter. Du hittar mycket torra, friska viner, men kan också välja söta viner med olika karaktär. Gemensamt för flera av dem är att de har en arom av citroner med ett tydligt anslag av mineraler. De viner som är längre lagrade har även inslag av torkade aprikoser och honung.
Röda viner
Bland de röda vinerna dominerar lätta stilar, vilket länge varit ett signum för Touraine. En del vinmakare har dessutom börjat producera fylligare viner med kryddigare noter och mer påtaglig tanninstruktur.
De tongivande druvorna Gamay och Sauvignon Blanc
I huvudsak dominerar två druvor produktionen: den blå druvan Gamay och den vita Sauvignon Blanc. Gamay är en druva med gamla anor och en klassiker i sammanhanget. Den finns omnämnd redan på 1 300-talet och trivs i jordmåner innehållande en stor andel granit. Det är en druva som även är perfekt för den typ av lätta rödvinssorter som regionen är känd för.
Sauvignon Blanc är en mycket aromatisk druva som kan användas med stor variation. Den fungerar för vintillverkning av olika stilla vintyper och är även utmärkt för mousserande viner.