Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Toro

(0)

Intensiva mörkröda viner från det torra och heta Toro i Spanien.
Toros hetta tillsammans med den vanligaste druvan, Tinta de Toro, ger djupa viner med extra allt. Balanserade viner härifrån är eleganta viner av hög kvalitet.

Intensiva viner från ett lika intensivt klimat

Uppe på platåerna i Toro i de centrala delarna av Spanien är klimatet både varmt och torrt. Ett lager lera nere i jorden bevarar ändå tillräckligt mycket fukt för att hålla vinrankorna vid liv, samtidigt som de övre stenlagren ser till att hålla temperaturen hög. Tack vare de kalla vintrarna får växtligheten en välbehövlig vila från den intensiva hettan. 

Här har den klassiska druvan Tempranillo blivit omformad av omgivningen i flera hundra år. Därmed har den fått så specifika karaktärsdrag att den här fått namnet Tinta de Toro. Den lokala varianten är godkänd som inhemsk druva och området präglar tydligt smakerna. 

Tuff historia

Som vindistrikt har Toro en tuff historia. Här finns tydliga tecken på att vinerna varit högt uppskattade och redan på 1300-talet riktigt berömda. På 1900-talet hade dock vinlusen förstört det mesta av vingårdarna och omplanteringarna nådde inte samma succénivåer. Under hela århundradet blev Toros viner främst utfyllnad, tack vare sin starka färg och höga alkoholhalt. 

Idag är vinerna från området mycket varierande. Många anser att det är svårt att ge en generell beskrivning av vindistriktets produkter eftersom de är så olika. De allra bästa producenterna tillverkar viner med mogna tanniner av hög kvalitet. Alkoholhalten blir samtidigt vanligtvis relativt hög. 

Intensiva smaker

Hettan och torkan ger druvorna intensiva egenskaper som lätt blir för mycket. Därav de varierande egenskaperna hos områdets viner. Ett bra vin från Toro är intensivt och djupt men samtidigt elegant. Färgerna är vanligen lika intensiva som klimatet. 

Många av de elegantare vinerna passar utmärkt till lamm och fläskkött medan de mest fylliga och komplexa vinerna gör sig bäst med exempelvis älgstek eller någon annan kraftig kötträtt. Solmogen mörk frukt och toner av kaffe är återkommande beskrivningar bland de här vinerna. Och så länge ingen egenskap tar över kan ett vin härifrån vara en riktig pärla.