Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Taurasi

(0)

I regionen där Taurasi DOCG produceras finns de förutsättningar som krävs för att Aglianico ska utvecklas till sin fulla potential.

Den italienska appellationen Taurasi DOCG producerar röda viner på druvan Aglianico från regionen Hirpinien, en subregion till Kampanien. Hirpinien ligger i provinsen Avellino cirka 8 mil nordost om Neapel. Vinodlingarna är belägna i Apenninerna på 400 meters höjd över havet. De bästa odlingarna är de som ligger högst upp på sluttningarna, där råder de förhållanden som ger druvan de bästa tänkbara förutsättningarna. Appellationen har tagit sitt namn efter kommunen Taurasi men odling sker i ytterligare 16 kommuner inom provinsen.

Terroir

I Kampanien har marken vulkaniskt ursprung. Det ger vinerna en rökig och mineralrik arom. För övrigt består jorden av kalkrik märgel och sandsten. Dessa omständigheter ger vinet stabila tanniner. En annan aspekt som bidrar till druvornas utveckling är läget i bergen. Värmen som råder i södra Italien mildras av de svala vindar som blåser på högre höjd. Det leder till stora variationer i dagstemperaturen. Dessutom är mognadsperioden lång på grund av det sydliga läget. Området runt Taurasi har därmed de geografiska förutsättningar som är bäst lämpade för Aglianico.

Druvan

Aglianico är en blå druva som är nästan svart i färgen. Tillsammans med Sangiovese och Nebbiolo anses Aglianico vara en av de bästa italienska druvorna. Den är tacksam att odla eftersom den både ger riklig skörd och står emot mjöldagg bra. Därför är det den mest odlade druvan i södra Italien. Förutom att den är robust trivs den också på hög höjd, där den varierande dagstemperaturen ger druvorna hög syra och strävhet.

Viner

På grund av jordens vulkaniska ursprung har viner med appellationen Taurasi DOCG rökiga toner som påminner om cigarr, kaffe och läder. För övrigt har de en tydlig smak av hallon, plommon och bigarråer. När vinerna mognar får de en mer jordnära bouquet av skog och vilt. De vinner således på att åldras. Vinernas rökighet gör att de passar bra till rätter av lamm.