Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tarragona

(0)

Tarragona är ett vinområde i Katalonien som är tvådelat.
I Tarragona tillverkas det söta starkviner och odlas druvor som används till produktionen av olika Cavablandningar.

Vinregionen Tarragona ligger i Katalonien och sträcker sig längs med Medelhavskusten söder om Penedes, vilket också är ursprungsområdet för Cava. En mindre separat del av Tarragona ligger även en bit in från kusten. Det är åtskiljt från det större området av Montsant DO. Odlarna där anser att deras viner, odlade på hög höjd, skiljer sig så mycket från övriga viner i Tarragona att Montsant borde vara ett separat ursprungsområde.

Geografiskt läge och jordmån

Landskapet i Tarragona är enhetligt och stiger långsamt från kusten upp mot bergskedjan Sierra de Montalt i norr och i öster. Det separata området i inlandet är kallat Ribeira d'Ebre och är beläget på 400 meters höjd över havet. Tarragona Campo som är det större området nära kusten når som mest upp till 200 meter. Jordarna i Ribeira d'Ebre är kalkrika, steniga och alluviala, vilket beror på närheten till Ebrofloden. I Tarragona Campo är däremot marken kalkrik med tendenser av granit längre inåt landet. Det större området har medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar, medan det mindre har stora årstidsvariationer på grund av att bergskedjan Sierra de Montalt ger lä mot havet.

Druvor

De båda områdenas skiftande karaktär gör att många olika druvsorter växer i regionen. Den vanligast förekommande är dock Garnacha eller Gernacha Noir som druvan också heter. Garnacha används främst till att göra ett sött starkvin. I området växer även Moscatel de Tarragona. På senare år har odlarna i Tarragona dessutom börjat odla druvorna Macabeo, Parellada och Xarel·lo. Det är för att tillgodose efterfrågan på druvor att använda i de olika Cavablandningarna, som producenterna grannregionen Penedes tillverkar.

Viner

Söta starkviner av Garnacha är relativt okända. De är tillverkade genom den så kallade Solerametoden vilket innebär att blanda viner av olika åldrar. Jäsningen i dessa viner avbryts genom att tillsätta alkohol. Vinerna har en smak av jordgubb och fikon med kryddiga toner och inslag av örter. De har en bra balans med återhållsam och välbalanserad sötma.