Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Saumur

(0)

Saumur producerar olika typer av vin under fem AOC-titlar.
Saumur är en vinregion i Frankrike där de bland annat tillverkar mousserande vin med den traditionella metoden.

Regionen Saumur ligger i Loiredalen, på flodens södra sida vid staden Saumur. Där producerar vinmakarna röda, vita, rosé, mousserande och söta viner under fem olika AOC-titlar. De är Saumur, Saumur-Champigny, Coteaux de Saumur, Saumur Mousseux och Saumur Rosé. Områdets röda och mousserande viner är de mest populära från regionen, varav de senare är gjorda enligt den traditionella metoden.

Den traditionella metoden

Den traditionella metoden innebär att vinet får genomgå en andra jäsning på flaska genom att tillsätta en blandning av vin, socker och jäst: liqueur de tirage. Denna sekundära jäsning producerar kolsyra som stannar i flaskan och ger vinet sitt bubbel. I metoden ingår även rémuage; att regelbundet vända flaskan så att döda jästceller hamnar i flaskhalsen, varifrån de sedan blir avlägsnade. I det sista steget innan förslutning fylls flaskan på med en blandning av basvin och socker: liqueur d'expédition. Den traditionella metoden är samma som Champagnemetoden, men detta uttryck får bara användas vid tillverkning av mousserande vin i regionen Champagne.

Bergart

Då Saumur är beläget på den porösa bergarten tuff är det möjligt att gräva ut källare för lagring av det mousserande vinet. Denna sandiga och porösa bergart reglerar även vattentillförseln till vinstockarna genom att omedelbart absorbera överflödigt vatten. Under de torra perioderna kan berget således bistå med den fukt som det tidigare absorberat.

Druvor

Cabernet Franc är den mest typiska druvan för röda viner från Saumur. Det är en druva som mognar tidigt och som trivs bäst vid kallt inlandsklimat. Andra blå druvor som växer i regionen är Cabernet Sauvignon och Pineau d'Aunis. De gröna druvorna Chenin Blanc och Chardonnay är odlade för produktion av mousserande viner.

Viner

Det klassiska röda Saumurvinet har blommiga, fruktiga dofter av viol och omogna plommon, kombinerat med toner av örtkryddor och peppar. Även om det är relativt lätta viner har de framträdande tanniner. Därför gör vinerna sig väl tillsammans med nötkött och vilt. De mousserande vinerna är friska och ungdomliga och passar bra som aperitif eller till rätter av ljust kött.