Salice Salentino

(0)

Vindistriktet Salice Salentino är klassiskt och välrenommerat i Italien. Med sitt medelhavsklimat och vindpinade, flacka terräng i sydöstra delen av landet har distriktet bästa tänkbara förutsättningar för vinproduktion, och gör det med den äran.

Anrikt vindistrikt från södra Italien

Salice Salentino är ett anrikt vindistrikt beläget på halvön Salento vid Italiens klack. Ett distrikt som till en början var baserat enbart i den lilla orten Salice men som sedermera har expanderat till att täcka de två kommunerna Brindisi och Lecce. Området har utmärkta förutsättningar för vinproduktion, med sitt varma medelhavsklimat i kombination med flacka kustlandskap och konstant närvarande vindar från havet samt en synnerligen kalkhaltig jord.

DOC-stämpel sedan 1976

Sedan 1976 besitter Salice Salentino Italiens näst högsta kvalitetsstämpel DOC enligt landets officiella appellationssystem. Appellationen tillåter distriktets vingårdar att producera röda, vita och mousserande viner samt roséviner och dessertviner. Men mest kända är Salice Salentino för deras röda viner, som är bland de högst ansedda i landet.

Fyllig smakrikedom med exklusiv druva

Vinerna från Salice Salentino är tillverkade huvudsakligen av den blå druvan Negroamaro. Den har sitt ursprung och odlas närmast exklusivt i regionen och kategoriseras av sina rustika, jordigt bittra toner och djupa färg. Men dessutom för sin fyllighet och kryddiga aromer. Negroamaro betyder mycket riktigt "svart och bitter" på italienska, vilket är ett passande namn med på smaken och färgen på druvan. Det varma, torra klimat innebär dock att gröna druvor har svårare att växa i området.

Vingårdar så långt ögat kan nå

Föga förvånande är Salice Salentino hemvist för ett koppel olika vingårdar som går att besöka. Bland andra Candido, Cantine Due Palme, Cantine Risveglio, Cupertinum, Masseria Altemura och Michele Calò. Men dessutom ett hundratal mindre producenter i det nästan 2000 hektar stora området vid Italiens sydöstra kust, som utöver vin även har stort fokus på olivodling.