Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Saint-Joseph

(1)

En titel på vin från norra delen av Rhônedalen.
Röda viner från Saint-Joseph är gjorda på Syrah, medan de vita görs av Marsanne och Roussanne. De lokala förhållandena är optimala för dessa druvor.

Den främsta titeln i vinregionen Rhône är Saint-Joseph AOC. Benämningstiteln omfattar både röda viner tillverkade av Syrah och vita viner av Marsanne och Roussanne, som är blandade i varierande proportioner. Ursprungligen blev vinerna kallade Vin de Mauves. De har till och med en litterär referens i Victor Hugos historiska roman Les Misérables. Området fick titeln redan 1956.

Geografiskt läge

Saint-Joseph ligger i norra delen av Rhônedalen. Området har ett kontinentalt klimat. Vintrarna är således fuktiga och de är dessutom präglade av de kalla mistralvindarna som blåser in på våren. Den södra delen av Saint-Joseph ligger ganska högt och fälten som finns där är betraktade som de bästa inom området. 50 kilometer norrut är jorden bördigare. Druvorna därifrån skiljer sig följaktligen från druvor som är producerade längre söderut.

Druvor

Syrah är den enda röda druvan som är tillåten i Saint-Joseph AOC. Det är dock tillåtet att blanda in upp till 10 procent Marsanne och/eller Roussanne. Dessa gröna druvor används annars till att producera vita viner. Syrah är en mörk druvsort som är påverkad av klimatet där druvan är odlad. Druvorna som är odlade i klimat likt det i norra delen av Rhône ger viner som inte har en lika tydlig alkoholsmak, men med högre nivåer av tanniner, jämfört med när druvan växer i varmare klimat. Både Marsanne och Roussanne är inhemska druvor i Rhônedalen. Det lokala klimatet ger dessa druvor optimala förutsättningar.

Viner

Det sägs att de röda vinerna under titeln Saint-Joseph är avsedda att konsumeras i väntan på att Hermitage och Cote-Rotie ska mogna. Innebörden av detta är att Saint-Josephs röda viner inte vinner på att bli lagrade lika länge som de från Hermitage och Cote-Rotie. De är drickbara redan när de är unga.
Djärva och strukturerade brukar epitetet bli om de röda vinerna från Saint-Joseph, och passar därför bra i kombination med lamm. De vita vinerna är torra med aromer av honung och blommor samt en balanserad syra. Till dessa viner passar därför rätter av kyckling och kalkon.