Rueda

(0)

Den spanska DO:n Rueda, belägen i Kastilien-Léon, är mest känt för vita viner på Verdejo.
Rueda har en karg och näringsfattig jordmån. Det är perfekta förutsättningar för att druvan Verdejo ska ge torra och aromatiska viner.

Den spanska vinregion Rueda är belägen längs med floden Douro, cirka 150 kilometer nordväst om Madrid. Huvuddelen av odlingarna befinner sig runt staden Rueda i provinsen Valladolid. Denna tillhör den autonoma regionen Kastilien och Léon. Rueda fick titeln DO redan 1935, men det var först på 70-talet som kvalitetsviner började att bli producerade då på grund av investeringar från en vinproducent i Rioja. Nu är Rueda mest känt för torra och aromatiska vita viner gjorda på druvan Verdejo.

Jordmån

Området är dominerat av floden Duero som i Portugal byter namn till Douro. De finaste vinerna kommer faktiskt från odlingar som ligger nära floden. För övrigt är landskapet vilt med en näringsfattig jordmån och den karga miljön innebär att växter måste arbeta hårt för att överleva. Det är utmärkta förutsättningar för att få druvor med hög smakkoncentration.

Marken består av kalksten och järn vilket ger väldränerade jordar. Klimatet är kännetecknat av heta somrar och kalla vintrar där temperaturen kan falla under fryspunkten. Den torra stekande solen på somrarna byts sedan mot svala nätter som återfuktar druvorna. Områdets mikroklimat är påverkat av bergskedjan Cordillera Cantábrica som hindrar Biscayabukten och Atlanten från att ha någon inverkan på regionen.

Druvan

Verdejo har blivit odlad i Rueda under lång tid. Druvan härstammar från Nordafrika och spreds till Spanien på 1000-talet av morerna. Förr blev druvan mest använd till att göra ett vin liknande Sherry, men på 1970-talet skapade den franska oenologen Émile Peynaud ett friskt vitt vin baserat på Verdejo. Enligt Denominación de Origen (DO) måste vinerna från Rueda innehålla minst 50 procent Verdejo. Resten består vanligtvis av antingen Sauvignon Blanc eller Macabeo. De viner som har beteckningen Rueda Verdejo måste innehålla 85 procent Verdejo, men har oftast uteslutande denna druva.

Viner

Välutvecklade viner gjorda på enbart Verdejo är smakrika med en karaktär av örter och nötter, samt med en balanserad syrlighet. Smaken innehåller också toner av gröna blad och flinta. Det är ett vin som bland annat passar bra till vit fisk.