Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Romagna

(0)

Romagna DOC är en regional titel för fem tidigare separata DOC.
Klassiska italienska druvor som Sangiovese, Cagnina, Pagadebit och Trebbiano används till viner med titeln Romagna DOC.

I den italienska provinsen Romagna i östra delen av regionen Emilia-Romagna har en regional DOC skapats. Den innefattar fem tidigare separata DOC: Cagnina di Romagna, Pagadebit di Romagna, Romagna Albana Spumante, Sangiovese di Romagna och Trebbiano di Romagna. Inom samma område finns även Albana di Romagna DOCG som dock inte ingår. Romagna DOC bildades 2011 och omfattar cirka 3 400 hektar vingårdar.

Terroir

Romagna har ett subtropiskt klimat med ihållande nederbörd året runt. Åska är vanligt förekommande, särskilt vid odlingarna som ligger närmare kusten mot Adriatiska havet. Somrarna är varma och fuktiga vilket skapar idealiska förhållanden för mögel. Vinodlingarna kräver därför stor uppmärksamhet för att mögeltillväxten inte ska eskalera. Kyliga vindar från havet som ger ett torrt och svalare mikroklimat underlättar kampen mot möglet. I och med att landskapet är kuperat rinner överflödigt vatten bort. Vid Adriatiska kusten dominerar dessutom sandig jord som är väldränerad. Då dessa jordar också har inslag av lera innehåller jorden mineraler, vilket är bra för tillväxten.

Druvor

Sangiovese, Cagnina, Pagadebit och Trebbiano är de mest typiska druvorna i regionen. Andra sorter inkluderar Albana, Chardonnay, Pinot Grigio och Garganega. Sangiovese betyder Jupiters blod och är en druva som är känd sedan romartiden. Även Trebbiano har en lång historia då odling skedde redan under antiken. Pagadebit betyder "skuldbetalare" på den lokala dialekten. Det är en vink till den höga avkastning som sorten pålitligt ger varje växtsäsong. I övriga Italien heter samma druva Bombino Bianco.

Viner

De tidigare titlarna inom Romagna DOC finns kvar som officiella stilar. Sangiovese är den överlägset viktigaste av de fem sorterna, både vad gäller kvalitet och kvantitet. Vin gjorda på denna druva har vanligtvis smak av surkörsbär, plommon och örter samt ibland även med en ton av färsk tobak. Viner på Cagnina är vanligtvis djupt lila med en söt smak av jordgubbar och hallon. Pagadebit ger torra, lätta och blommiga viner. Av Trebbiano gör producenterna viner avsedda för lokal konsumtion. De har en låg alkoholhalt och ett välsmakande distinkt avslut.