Roero

(0)

I Piemonte finns denna lilla stad som många ofta bortser ifrån för dess mer kända grannar. Faktum är dock att här produceras det både röda och vita viner av högsta kvalitet. Staden i sig erbjuder också fantastiska vyer och landskap med sluttande kullar och branta vingårdar. Den unika sandiga jorden producerar några av Italiens bästa druvor som resulterar i de mest fantastiska viner.

Namnet Roero kommer från Roerofamiljen som var mäktiga bank- och affärsmän under medeltiden. De styrde staden under ett antal århundraden.

Lagringsperioder och status

Roeros DOCG-appellation fastslår att Roeros röda viner måste innehålla minst 95% av druvan Nebbiolo. Vinet lagrar de alltid i minst 20 månader därav minst 6 av dem måste vara på ekfat. För att vinet ska uppnå Riserva-status så krävs ytterligare tolv månader på ekfat.

Det klassiska vita vinet behöver innehålla minst 95% av druvan Arneis. Vinet är torrt och får en smak av päron och aprikos samt en liten gnutta hasselnöt.

Idealiskt mikroklimat

Piemonte ligger omgivet av Alperna och Apenninerna och är följaktligen en kuperad region. Det har en mycket stor betydelse för regionens idealiska mikroklimat. Detta möjliggör för de små familjeägda vingårdarna att kunna fortsätta att producera de utomordentliga vinerna.

I Roero producerar man årligen 6,6 miljoner flaskor vin. Tillika cirka 1150 hektar av vingårdar finns i området.

Druvor i dimma

Namnet Nebbiolo kommer ifrån det italienska ordet nebbio, vilket betyder dimma. Under hösten är dimma vanligt förekommande i Piemonte och Nebbiolo är en druva som mognar sent och bevisligen trivs bra i soligt och varmt klimat. På så vis kan man säga att Nebbiolo hör hemma i Piemonte. Av druvan producerar vinproducenterna sträva viner med mycket syra. Vinet får inslag av tjära, körsbär, rosor, nypon och tobak.

Om Roero inte var på din radar innan så bör det definitivt vara det nu. Reser du i regionen är detta en liten pärla av genuin italiensk vinkultur och historia du inte vill missa.