Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rio negro

(0)

Rio Negro är en argentinsk vinregion som är på framväxt.
Bevattningskanaler gör det möjligt att odla vin trots den torra miljö som råder i Rio Negro. Viss vattenbrist leder faktiskt till smakfullare druvor.

Vinregionen Rio Negro ligger i norra delen av Patagonien och är den sydligaste av Argentinas vinregioner. Det är ett område som är mer förknippat med dinosaurier och öken än vinframställning. Eftersom Patagonien är en öken är vinodling bara möjligt i närheten av floderna som rinner genom området. 

Floden med samma namn som distriktet börjar där de två smältvattenfloderna från Anderna, Neuquen och Limay, möts. Rio Negro rinner sedan 530 kilometer genom öknen ut till Atlanten i öster. På 1820-talet grävde brittiska kolonister bevattningskanaler på bägge sidor av floden och bildade på så vis ett grönt bälte lämpligt för jordbruk. Även om vinodling sker är området mer känt för sina fruktträdgårdar av päron och äpplen. Rio Negro är dock en framväxande vinregion. Åtskilliga vinproducenter har börjat utforska områdets potential.

Klimatförutsättningar

Det torra klimatet har visat sig väl lämpat för vinodling. Varma somrar och kalla vintrar ger ett stabilt klimat som gör det möjligt för vinodlarna att förutsäga skörden. Höjden i området är låg enligt argentinska måttstock, med cirka 250 meter över havet. Likväl har regionen en varierande dygnstemperatur. Varma dagar följs av kalla nätter, vilket leder till en längre växtsäsong samt ger balans mellan fruktighet och syra i vinerna.

Jordmån

Rio Negros jordar är mestadels alluviala. De består av grus men med betydande inslag av kalksten. Marken är väldränerad vilket underlättar för odlarna att reglera vattentillgången genom bevattning. Det är bättre att vinstockarna är något uttorkade eftersom de då lägger kraft på att producera små bär med koncentrerad smak snarare än stora bladverk.

Viner

Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Malbec har visat sig vara härdiga sorter som mognar tillräckligt tidigt för att trivas i det svala klimat som råder i Rio Negro. Pinot Noir ger lätta och parfymerade viner som passar till ljust kött. Av Malbec produceras smakfulla och klassiska viner som passar till lamm. Slutligen har vi Sauvignon som leder till viner med smak av gröna blad och flinta. Dessa kombinerar du med fördel med sallader och grönsaksrätter.