Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ribera del Júcar

(3)

I Ribera del Jucar har det odlats vin i århundranden men det var först 2003 som det blev kvalitetsstämplat (DOP). Det gör distriktet till ett av de yngsta för kvalitetsvin i Spanien. Up and coming, med andra ord. 

Vad är Ribera del Júcar?

Ribera del Júcar är en spansk kvalitetsbeteckning (Denominación de Origen Protegida, DOP) för viner.  Den är belägen i provinsen Cuenca (i Kastilien-La Mancha) längs floden Júcars stränder.  Den omfattar sju kommuner.

Ribera de Júcar är en av de yngsta DOP:erna i Spanien

Druvor har odlats och vin producerats i detta område i århundraden men DOP-status erhölls först 2003. Det gör Ribera de Júcar till en av de yngsta DOP:erna i Spanien.

Hur är klimatet i Ribera de Júcar?

Klimatet är kontinentalt medelhavsklimat med stora kontraster mellan sommar- och vintertemperaturer. Medeltemperaturen är 24°C på sommaren och 5°C på vintern. Nederbörden är sparsam, cirka 350 mm/år.

Jordmånen i Ribera de Júcar

Det område som omfattas av DOP ligger på en platå med klapperstensjord på 750 meters höjd över havet längs floden Júcars stränder. Dräneringen är god eftersom regnvattnet kan tränga igenom det översta stenlagret ner till lerjorden där det hålls kvar.

Vilka druvsorter odlas i Ribera de Júcar?

De tillåtna druvsorterna i Ribera de Júcar är:

Röda druvsorter:

Cencibel / tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, syrah, bobal, petit verdot och cabernet franc.

Vita druvsorter:

Moscatel de grano menudo och sauvignon blanc. 

Odlingsregler i Ribera de Júcar

Den högsta tillåtna produktionen är 9.000 kilo druvor per hektar för vinstockar i låga buskar och 10.000 kilo per hektar för vinstockar på spaljéer.

Gamla vinstockar

Cirka 40 % av vinstockarna är äldre än 20 år i Ribera de Júcar.