Ribeiras del Morrazo

(2)

Följ med på resan genom Albarinodruvans historia och ursprung och hela den långa vägen till vindistriktet Ribeiras del Morrazo och dess nutida vinproducenter.

Vin gjort på Spaniens stolthet

Uppe i de nordvästra delarna av den Iberiska halvön gör man vin på den gröna druvan Albarino, eller Alvarinho, som den heter på portugisiska. Denna druva har sitt ursprung uppe i den Nordportugisiska provinsen Minho och mognar sent. Historiskt trodde man att druvan kom till Galicien med hjälp av tyska munkar på 800-talet men DNA tester har gjort så att man vet vart druvan har sitt riktiga ursprung.

Galiciens fjordlika vatten

Galacien ligger i Spaniens nordvästra hörn med en lång och vacker kust. En region som är känd för sina viner och dess anrika historia. Utmed Galiciens Atlantkust, med fjordliknande vikar och bräckta vatten, finns en anrik vinhistoria som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Här odlar spanjorerna Albarinodruvan med vilken man producerar utsökt lätta och friska viner.

Den friska och fruktiga karaktären

Albarinoviner har en frisk och fruktig karaktär. Druvan har aromer av sten och citrusfrukt. Vinerna som görs på Albarinodruvan jämförs ibland med Riesling eftersom de har samma fruktiga och aromatiska aromer. Utöver att druvan ger friska och fruktiga viner så får dessutom vinet doft och smak av aprikos, grapefrukt och persika. Vinet passar både till fisken och köttbiten, och man serverar det i mellan 3 och 7 grader.

Sagan om Bodegas Trenza

2006 startade David Tofterup exklusiva vinproducenten Bodegas Trenza i Ribeiras del Morrazo. Först tog han hjälp av sin bror Jonas och sedan tog han inspiration från sin fru. Bröderna föddes i Danmark, men de flyttade sedan till Spanien där deras intresse för vin utvecklades.

Eftersom de båda rest världen över har de samlat på sig mängder med erfarenhet från vinbranschen. Sammanfattningsvis blev lillebror Jonas Davids kreativa hand och Jonas tidiga intresse för vin har lett till att han numer har titeln Master of Wine.