Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rasteau

(0)

I sydöstra Frankrike ligger en av de viktigaste vinregionerna som utgör en lång sträcka från norr till söder. Här hittar du vingårdar som producerar prisbelönta och klassiska franska viner. Druvsorterna drar sin styrka från Rhônefloden och det varierande klimatet ger druvorna en komplex och intressant karaktär.

Vackra vingårdar med storslagen utsikt

I södra Rhônedalen finns en liten by som heter Rasteau. Den ligger cirka 24 kilometer nordost om den berömda vinregionen Châteauneuf-du-Pape. I det bergiga landskapet finns en mängd vingårdar med otroligt vackra vyer. Just Rasteau är mest känd för sin produktion av kraftfulla söta viner. Området producerar dock även torra röda viner, vita viner samt rosé. Klimatet med varma, torra somrar ger druvan utmärkt mognadspotential som därmed reflekteras i de rika och söta aromerna.

En druvsort med många influenser

Området har en rik och varierande jordmån som sätter ett stort avtryck i druvsorten och dess smaker. Vingårdarna ligger vanligtvis på sluttningar med söderläge, vilket ger ett bra skydd mot den berömda Mistralvinden som blåser från norr. Marken utgörs både av ler och kalkbaserade jordtyper. Jordens sammansättning har en stor variation och därmed även en större mångsidighet av spännande smaker och kontraster. Vissa delar av regionen har en speciell jordmån som är täckt av rundade kullerstenar, vilket har en stor effekt på druvans förutsättningar och druvsortens smak. Stenarna lagrar dagens värme och håller dessutom marken varm under kvällen och natten. Som resultat går mognadsprocessen snabbare och Rasteau druvan får således en högre sockerhalt.

Lagring på ekfat

Vinproducenter från detta område använder sig ofta av lagring på ekfat för att uppnå ett balanserat och friskt vin. Vinet blir mjukare både i smak, doft och färg. Rasteau-druvan kan således bjuda på en stor variation och hög kvalitet tack vare den rika jorden, klimatet och de traditionella produktionsstrategierna, vilket resulterat i ett smakfullt och uppskattat kvalitetsvin med ett högt och välförtjänt anseende.