Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Provincia di Pavia

(5)

Italienska Provincia di Pavia är belägen i regionen Lombardiet i norra Italien. Just det här vindistriktet är klassificerat med kvalitetsbeteckningen IGT, vilket innebär att du hittar allt från torra vita viner och röda viner till mousserade viner samt Passito-viner. Det sistnämnda innefattar viner gjorda på torkade druvor.

Olika jordtyper och medelhavsklimat

På slätterna hittar du så kallade alluviala jordar. Den typen av jord består av bergspartiklar och är mycket vanlig i närheten av floder. Längre upp på sluttningarna finns också kalkrika jordtyper med mer sandsten.

Jämfört med den norra delen av Lombardiet, som har ett klassiskt inlandsklimat med stora temperaturskillnader, är det betydligt varmare i Pavia-provinsen. Här kan druvorna mogna fullt ut.

IGT klassificering

Italien använder fyra olika kvalitetsklasser för att klassificera viner. Dessa är VdT (Vino da Tavola), DOC (Denominazione di Origine Controllata), DOCG (Denominazione di Origine Controllata) samt IGT (Indicazioni Geografiche Tipiche). Den sistnämnda är den nyaste då den tillkom 1992 och Pavia-provinsen fick beteckningen IGT 1995. Ett vin som är IGT-klassat måste komma från en bestämd region alternativt tillverkas med druvor från trakten.

Godkända viner

Vinodlingarna i Provincia di Pavis upptar mer än 2 000 hektar och här är det tillåtet att använda alla, för regionen, godkända druvsorter. Det finns däremot några regler. Viner gjord på enbart en druva ska till exempel innehålla minst 85 % av druvsorten i fråga. Det finns även regler för lägsta alkoholhalt, men de varierar beroende på vilken vintyp det rör sig om.

Flera olika sorters druvor

Vanliga blå druvor i vin från vindistriktet Pavia är den italienska sorten Barbera, samt de franska druvorna Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Merlot. Bland de gröna druvorna hittar du Chardonnay, Pinot Grigio och Pinot Bianco. I området förekommer även en aromatisk Riesling, grön Muskat-druva samt den italienska druvan Malvasia bianca di candia.