Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pouilly-Fuissé

(1)

Chardonnayviner från södra delen av Bourgogne.
Pouilly-Fuissé är den mest kända appellationen i Bourgogne. Här produceras enbart viner gjorda på druvan Chardonnay.

Pouilly-Fuissé är nog den mest kända appellationen i distriktet Mâconnais i södra Bourgogne. Här blir vinerna uteslutande producerade på Chardonnaydruvan. AOC:n består av de fyra byarna Solutré-Pouilly, Fuissé, Vergisson och Chaintré. Det är lätt att förväxla Pouilly-Fuissés med Pouilly-Fumé som ligger vid floden Loire. Där producerar de däremot enbart vita viner på druvan Sauvignon Blanc. Det är alltså två helt olika vindistrikt, med viner från olika druvor.

Historia

I det här området blomstrade en utvecklad förhistorisk kultur redan för cirka 20 000 år sedan. Benämningen Pouilly-Fuissé blev inte officiell förrän 11 september 1936, trots att gränserna egentligen drogs redan i december 1922. Tidigare hörde regionen till en större Pouilly-enhet men när AOC-lagarna kom delade de in området i tre mindre enheter. De två andra var Pouilly-Loché och Pouilly-Vinzelles. Sedan september 2020 får ytterligare 22 stycken vingårdar sätta etiketten Premier Cru på sina flaskor. Dessa 22 gårdar omfattar 194 hektar, vilket är hela 24 % av det totala AOP Pouilly-Fuissé.

Klimat & jordmån

I Pouilly-Fuissé råder ett kontinentalt klimat med kalla, torra vintrar och soliga somrar. Området ligger på en bädd av fossil kalksten som är identisk med den som finns norrut i Côte-d’Or. Vinrankorna växer på sluttningarna, vid foten av kullarna Solutrés och Vergisson, på en höjd av 200-300 meter. Jorden består av kalkhaltig lerjord, vilken också innehåller småsten.

Vinernas karaktär

Ett typiskt vin från Pouilly-Fuissé är fylligt, moget och elegant och de bästa flaskorna matchar de finare vinerna från Côte de Beaune. Det har en fin färg som sträcker sig från ljusgult till djupt guldfärgat. Vinet har en viss mineralton och aromerna är bland annat mandel, hasselnöt, citrusfrukt, persika, smörig brioche och honung. Just mineraltonerna gör att vinet passar bra ihop med skaldjur och gåslever. Det fungerar även med kalv och fågel, gärna i gräddsås, samt till getost. Vinet matchar också kryddigare, mer exotiska rätter som en fisktagine eller sötsyrliga räkor.