Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pommard

(4)

Byn Pommard ligger strax söder om staden Beaune i det välkända vindistriktet Bourgogne i Frankrike. I området odlas enbart den blå druvsorten Pinor Noir och de är kända för sina rika och smakrika röda viner. Nästan en tredjedel av byns yta består av odlingar med druvan, vilket säger en hel del om hur viktig den är för lokalbefolkningen.

Döpt efter en gudinna

Pommard är passande nog döpt efter Pomona som är jordbrukets gudinna i den romerska mytologin. Hon är vanligtvis avbildad med en beskärningskniv, just en sådan som används vid beskärning av druvor. Området har varit förknippat med vinframställning i omkring 1 000 år.

Många kända människor har länge njutit av traktens viner, bland annat Napoleon. Det var dessutom munkar från cistercienserkloster som först planterade druvor i byn, på samma plats som den välkända vingården Chateau de Pommard i dag är placerad.

Flera olika jordtyper

Marken i Pommard består av flera olika jordtyper, vilket också påverkar smaken på vinerna. På de lite lägre sluttningarna hittar du väldränerad ler- och kalkstensjord medan marken högre upp innehåller märgel och brun kalkjord.

Kalkrika jordmåner är basiska, vilket ger syrligare druvor. I vissa delar finns även en rödare jord med hög järnhalt, en jordtyp som ofta ger högkvalitativa viner.

Kraftfulla viner

Pommard-vinerna är bland de mest kraftfulla vinerna i Côte de Beaune och skiljer sig därmed mycket från de lättare och mer eleganta vinerna från till exempel grannbyn Volnay. Färgen är djupt mörkröd med lila toner och du hittar smaker av björnbär, blåbär, krusbär, körsbär och mogna plommon. Efter lagring framkommer toner av läder, choklad och peppar.

Premier Cru

Pommard har 28 Premier Cru-vingårdar som ligger mellan Beaune och Monthélie. Viner som är producerade på de här gårdarna har rätt att göra anspråk på klassificeringen "Pommard Premier Cru". Det finns inga viner från vingårdar av den högre kvaliteten Grand Crus i området, men de bästa Premier Cru-vinerna är mycket högt prisade.