Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Plà i Llevant

(3)

Det optimala medelhavsklimatet ger den spanska ön Mallorca goda förutsättningar för vinproduktion. Vindistriktet Pla i Llevant fick sin ursprungsbeteckning DO 1999 och området upptar de centrala samt östra delarna av Mallorca. Här har vinodling en lång historia, sedan romarna började odla druvor här redan år 121 för vår tideräkning.

Vin från Pla i Llevant exporteras ännu inte i lika högra grad som andra spanska viner, men det runda och fylliga vinet från Mallorca blir alltmer känt även utanför ön.

Druvor från Pla i Llevant

Lokalt är den ljusa druvan Prensal Blanc (Moll) en av de mer framträdande. Även Giró Ros är en vanligt förekommande druvsort. Till viner med karaktär och mer sötma utgör ofta Moscatel, Parellada och Chardonnay grunden. Macabeo (Viura) är en annan populär druva med utmärkta egenskaper som passar det lokala klimatet. Den lokala druvan förekommer i både röda viner och rosévin från Pla i Llevant.

Jordmån och klimat

Jorden består av lera blandad med sand och kalksten med hög halt av kalciumkarbonat samt även en del dolomit. Mallorca har ett typiskt medelhavsklimat med torra och varma somrar samt milda vintrar med en del nederbörd.

Pla i Llevant täcker en stor areal av öns centrala delar, vilket innebär en torrare luft än längs kusten. Det är en fördel då ett fuktigt klimat ofta kan vara en utmaning för producenterna.

DO beteckning

Pla i Llevant är ett av två vindistrikt på Mallorca med beteckningen DO (Denominación de Origen). Det andra distriktet är DO Binissalem med ett upptagningsområde som omfattar de mest centrala delarna av ön. För att ett vin ska ha få bli märkt med en DO-etikett behöver bestämda krav vara uppfyllda såsom druvsort, ursprung och kvalitetskontroll. Idag finns det 14 vintillverkare och 79 vinodlare registrerad i Pla i Llevant-distriktet. Den totala odlingsarealen uppgör 472 hektar.