Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Picpoul de Pinet

(0)

Ett fräscht och lättdrucket vin ifrån Frankrike.
Med en enkel elegans är Picpoul ett härligt vitt vin som passar till de flesta tillfällen. Prova dig fram till just den flaska som passar dig!

I den underbart vackra Languedoc regionen i södra Frankrike finner vi denna härliga druva som producerar levande och fräscha viner med hög aciditet.

Smak och doft

Picpoul viner har en hög syra och dricks med fördel så tidigt som möjligt. Aromen är rik av citrusfrukt och blommor följt av toner av citron, lime, äpple och ibland grapefrukt. Vinet i sig är torrt och lättdrucket. Picpoul viner är generellt ansedda vara bra värde för pengarna.

Bakgrund och förekomst

Picpoul är en druva som funnits mycket länge i Frankrike och härstammar ifrån Languedoc regionen. Druvan är omnämnd redan på 1600-talet då den var blandad med andra druvor. Idag odlar man druvan i sandiga jordar runt saltvattenslagunerna i området Etang de Thau och runt den lilla staden Pinet.

Runt om i Frankrike

Utanför Languedoc odlar man druvan sparsamt. I Rhône-dalen odlar man främst Picpoul för att blendas med andra druvsorter. Druvan blendas vanligtvis i vita viner men förekommer även i röda. Picpoul är faktiskt en av endast drygt 13 druvor man använder i en Châteauneuf-Du-Pape, även om detta är en relativt ovanlig förekomst.

Utanför Frankrike

Druvan hittar man endast på ett fåtal ställen utanför Frankrike. I Katalonien i nordöstra Spanien finns den på flertalet äldre plantage där Picpoul går under namnet Picapoll. Vissa lokala odlare anser dock att denna druva är inhemsk och ska separeras från Picpoul.
Druvan är nyligen introducerad på vingårdar i USA och har enligt odlare en stor potential i Kalifornien. Viner som produceras i USA har enligt Table Creeks Vineyard, där den första hektaren planterades år 2000, en mer tropisk arom och håller längre i flaskan än de franska vinerna.
Passar till
Torra vita viner som Picpoul är utmärkta partners till havsmat, speciellt till musslor och ostron. Vinet som är lättdrucket är också ett bra val som sällskapsvin när man avnjuter en ost-och charkbricka. 8-10 grader är den rekommenderade serveringstemperaturen.