Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Penedès

(3)

Strax söder om Barcelona, utmed Medelhavets kust, och norr om Tarragona ligger katalanska regionen Penedès. Regionen är Spaniens näst mest kända vinregion efter Rioja. Här odlar spanjorerna sedan hundratals år tillbaka flertalet olika druvor. Däribland Garnacha, Carignan, Monastrell, Temparnillo, Graciano, Maturana och Maturana Tinto.

Spanska bubblor

Regionens mest kända vin är Cava. Cava är ett mycket populärt mousserande vin, som görs på samma sätt som Champagne, fast med andra spanska druvor. Vinet smakar mer som Champagne än Prosecco, och många upplever det som piggt och lätt. Den finns dock även med en mer krämig och nötig smak för den som vill prova. Trots likheten med Chapagne är Cava billigare. Produktionspriserna förblir låga med hjälp av modern automatisering när det kommer till fyllning av flaskor och logistik.

Bevarad vinproduktion och stor export

Penedès anrika vinproduktion är sedan länge klassat som en DOP (Denominación de Origen Protegida), vilket innebär att all produktion måste följa vissa regler och ske på ett visst vis. Hur druvorna skördas, halten av alkohol och så vidare, är reglerat med bara lite utrymme för nyheter.

Denna regel att bevara historiska vintraditioner rör inte bara Cava, utan även röda viner gjorda på druvorna Tempranillo, Carignan och Garnacha. Även fast grannregionen Priorat har de något mer kända röda vinerna drar båda nytta av närheten till den stora hamnen i Barcelona, vilket möjliggör avsevärt mer export än för andra regioner i landet.

Olika altituder - olika viner

I Penedès hittar du vinodlingar på tre olika nivåer. Närmast havet och med lägst altitud hittar du BaixPenedès. Detta är det område som odlar mest röda druvor. Lite mer inåt land och med aningen höjd finner du Medio Penedès, vilket genererar en blandning av röda och vita druvor. Allt detta för att slutligen erbjuda Alt Penedès på 500-800 meter över havet. Här fokuserar man på odling av druvor för vita viner.

Det senaste årtiondets fokus på hållbarhet resulterade i att en av de första ekologiska mousserande vinerna också kommer från detta område.