Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pemberton

(0)

Mest känt för sina Pinot Noir- och Chardonnayviner.
Pemberton är en australisk vinregion. Här produceras både röda och vita viner där de vanligaste druvsorterna är Pinot Noir och Chardonnay.

Pemberton är en australisk vinregion som runt staden med samma namn. Norrut gränsar den till Manjimup, österut finns Great Southern och i nordväst ligger Margaret River. Regionen ligger inbäddad bland skogar och dimmiga dalar. Pemberton är en av Australiens mest spännande unga vinregioner och den första kommersiella vingården Bellarmine Wines grundades inte förrän 1982. Pemberton är även känt för sina många vin- och gourmetprodukter och flera av de lokala vingårdarna har dessutom vunnit priser för sina viner.

Klimat & jordmån

Pemberton har ett tempererat klimat som är svalare än i regionen i övrigt. Här är det färre soltimmar, mer nederbörd samt relativt hög luftfuktighet. Det beror delvis på dess höjd över havet. Tack vare den rika nederbörden behöver dessutom vissa vingårdar inte använda sig av konstbevattning. Regionen har också två olika jordtyper, där den första är en grusig sand- och lerjord och den andra är den mer bördiga lerjorden, vilken ger kraftigare tillväxt.

De olika vinerna

Det finns en väldigt tydlig skillnad mellan Pemberton och närliggande områden vad gäller typografi och jordmån, vilket även ger olika typer av viner. De druvor som trivs bäst här är Pinot Noir och Chardonnay, men det finns även gott om både Shiraz och Cabernet Sauvignon.

Chardonnay

Chardonnayvinerna är välsmakande och strukturerade, ofta med en krämig konsistens. Vinerna lämpar sig dessutom bra för lagring på franska ekfat. Här finns allt från eleganta och levande viner, till mer kraftfulla varianter. Bland de typiska smakerna finns citrusfrukter, persika och nötter. Vinet passar utmärkt till sashimi, skaldjur, grillad kyckling, fläsk eller milda ostar.

Pinot Noir

Pinot Noir är en druva som har sitt ursprung i Bourgogne men som odlas över hela världen. Australiska Pinot Noirviner uppvisar härliga toner av körsbär, jordgubbar och hallon. Dessutom är vinerna elegantare och lättare än de djärva Shiraz och Cabernet Sauvignonvinerna. Pinot Noirviner passar bra till lax, kyckling, anka, fläsk, olika patéer eller till charkuterier och ostar.