Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Panquehue

(4)

Chile har fem primära vinregioner. En av dem heter Aconcagua. I samma område finns ett mindre distrikt som heter Aconcaguadalen och där ligger kommunen Panquehue. Vinproducenterna där tillverkar internationellt uppmärksammade röda viner med inspiration från Bordeaux.

Vinodlare från Baskien

Det var industrimannen och politikern Don Maximiano Errázurriz som initierade vinproduktionen i Panquehue. Han skapade Viña Errázurriz och lät plantera 300 hektar med vinstockar på 1870-talet. Som politiker hade Errázurriz varit delaktig i att bygga upp Chile efter självständigheten från Spanien. Den erfarenheten, liksom hans baskiska påbrå, lär ha varit en anledning till att han valde vinstockar med ursprung i Frankrike. En annan orsak är sannolikt Bordeauxvinernas goda renommé, som vinodlarna i Panquehue dessutom har förvaltat i 150 år.

Medelhavsklimat

Panquehue ligger i en dal omgiven av bergstoppar som når 1 600 meters höjd över havet. På grund av dalens väst-östliga riktning kan en sval bris från Stilla Havet tränga in. Det leder till ett medelhavsklimat med varma somrar och svala vintrar. Tack vare det får druvorna en lång mognadssäsong.

Vinden bidrar också till att torka ut luften så att mögelsvampen botrytis inte trivs. Dessutom utjämnar brisen temperaturskillnaden mellan natt och dag vilket gör att druvorna utvecklar mer syra.

Väldränerat

Det översta jordlagret domineras av lera uppblandad med kalk vilket ger utmärkt dränering. Efter cirka 70 centimeter följer ett kompaktare lager av lera som lagrar vattnet bättre. Således får rötterna söka sig ner till det djupet för att få tillräckligt med fukt. Tillgång till vatten är dock inget problem. Grundvattennivån befinner sig på ungefär tio meters djup och om det inte räcker bidrar snösmältningen från Anderna med påfyllning till vattenreserven.

Druvor från Bordeaux

Tack vare Panquehues terroir är det möjligt att producera viner med stor koncentration och hög komplexitet. Carmenere som härstammar från Bordeaux, men numera främst är odlad i Chile, trivs utmärkt i den leriga jorden nere i dalen. Det gör även Cabernet Franc och Petit Verdot. Cabernet Sauvignon och Syrah trivs däremot bäst på de klippiga sluttningarna.