Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Orvieto

(0)

Torra och söta viner från Umbrien.
Umbrien är ett berömt italienskt vinområde. Vita Orvieto viner är mest kända men det finns även spännande röda viner från området. 

Mitt i Italien ligger Umbrien med sina vackra sjöar, höga berg och historiska städer. Oriveto är en stad i Umbrien där vinmakare har producerat viner sedan medeltiden. I början tillverkade vinmakare enbart söta viner. Men numera kommer allt från torra och halvtorra viner till söta viner från området. Området är mest känd för vita viner men även viner med ädelröta är omtyckta, exempelvis halvsöta Abbocato och söta Muffatoviner.

Umbriens mest kända vin

Från området kommer en rad olika viner som är av medioker kvalitet. Dock kommer även några riktigt högkvalitativa viner från vingårdar i regionen, bland annat det vita fruktiga vinet Bigis Orvieto Classico Torricella. I Umbrien står Orvieto för majoriteten av DOC produktionen (Denominazione di Origine Controllata). Orvieto DOC är reserverat uteslutande för vitt vin. Vinet finns i både söta och torra varianter och är gjort av en kombination av druvorna Procanico (Trebbiano Toscano) och Grechetto.

Vita Orvieto viner

Det allra bästa Orvieto är ett fruktigt vin med inslag av honung. Kända vinmakare är bland annat Antinori (Castello della Sala), Barberani, Bigi, Cardeto, Decugnano dei Barbi, och Palazzone. Vita Orvieto-viner är friska med en hög fruktsyra. Vanligt förekommande smakaromer är bland annat vita blommor, mandel, citrus och stenfrukt. Du kan servera vinet till pasta, vegetariska rätter samt mager fisk.

Röda Orvieto viner

Vinmakare använder blå druvor som Sangiovese, Sagrantino, och Colorinho för att göra rött vin. Röda Orvieto-viner passar att servera till bland annat nötkött, pasta, vilt och fågel. Vinet har en behaglig smak av exempelvis plommon och körsbär. Vinmakare har förändrat sina viner i takt med att konsumenters smak har ändrats.
Innovativa vinmakare strävar efter att förfina sina vinodlingsmetoder och producera viner med sötare karaktär. Stora investeringar har gjorts inom vinindustri i området där fokus läggs på kvalitet snarare än kvantitet, vilket resulterat i några av Umbriens bästa röda och vita viner.