Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Nuits-Saint-Georges

(2)

Nuits-Saint-Georges AOC är kvalitetsviner från Bourgogne.
Regionen där Nuits-Saint-Georges befinner sig är ett av de nordligaste områdena för produktion av högklassigt rödvin.

De druvor som ingår i viner med appellationen Nuits-Saint-Georges AOC är odlade i den burgundiska subregionen Côte de Nuits. Enligt bestämmelserna får röda och vita viner gjorda på Pinot Noir respektive Chardonnay lov att bära beteckningen. Pinot Noir upptar ungefär 97 % av den odlade arealen. Området har ett gott renommé som producent av excellenta viner. Titeln AOC fick Nuits-Saint-Georges 1936, men området har varit känt sedan långt tidigare för sin högklassiga viner.

Det finns faktiskt hela 41 mindre landområden, så kallade Lieu-dit, av Premier Cru som ingår i appellationen. Dessa räknas till de finaste i regionen. Appellationen har tagit sitt namn efter staden Nuits-Saint-Georges som är centrum för vinregionen Côte de Nuits, som ligger i östra Bourgogne. Ibland är bara ordet Nuits använt för att hänvisa till beteckningen. Ordet syftar inte på nätter utan härstammar från nutium, vilket är det latinska ordet för valnötter.

Terroir

Regionen där Nuits-Saint-Georges AOC produceras ligger på 47 grader nord och är därmed en av de nordligaste regionerna som producerar röda viner av hög kvalitet. I området råder ett kontinentalt klimat som kännetecknas av kalla vintrar och varma somrar. Det kan vissa år förekomma hagelstormar på vintern, frost på våren och kalla höstar med slagregn. Floden Saône som rinner genom Côte de Nuits mildrar dock ytterligheterna i temperaturen något. Odlingarna ligger på sluttningar mot öst eller sydost på 250 meters höjd över havet. Jordmånen består huvudsakligen av kalksten med inslag av märgel.

Viner

De röda vinerna från Nuits-Saint-Georges är smakfulla och klassiska, medan de vita är krämiga och komplexa. Pinot Noir, som har sitt ursprung i Bourgogne, ger ett mångsidigt vin tack vare relativt låga tanniner och hög syra. Det kombinerar du bäst med lättare rätter av ljust kött eller fet fisk. Även Chardonnay har sitt ursprung i Bourgogne. Detta är en druva som lätt anpassar sig, samt ger friska viner med fruktaromer och tydlig fatkaraktär. De passar bland annat bra till fågel.