Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

North Coast

(5)

Kalifornien är hem för många intressanta viner, särskilt regionen North Coast, norr om San Francisco. Totalt ingår sex distrikt i North Coast-området; Sonoma Valley, Napa Valley, Mendocino, Lake, Marin och Solano. Tillsammans upptar de nämnda distrikten över 1,2 miljoner hektar.

Vindistriktet är präglat av ett varierande landskap med både Amerikansk sekvoja (Coast redwood), vilket är ett barrträd, samt böljande kullar. Jordmånen i kombination med klimatet bidrar här till flera sorters spännande druvor.

Vindruvor i North Coast

Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Zinfandel är särskilt framträdande druvor i det här vindistriktet. När det gäller gröna druvor är Chardonnay typisk för vin från Kalifornien, men även Pinot Blanc, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc. Omkring 90 % av den totala vinproduktionen i USA är förlagd till Kalifornien.

Varmt väder och vindpustar

Kalifornien har ett klimat som påminner om det europeiska medelhavsklimatet. Varma somrar och milda vintrar är alltså något som karaktäriserar regionen. När det stundtals är kyligare kan det samtidigt komma duster av värme. Följden blir syrerika druvor i kombination med djupa och mogna toner. Vanligt är även mist, dimma och friska vindar från Stilla havet. Det bidrar till den spännande karaktär som kännetecknar druvorna från North Coast.

Druvor med AVA stämpel

AVA (American Viticultural Area) är en kvalitetsstämpel för viner som kommer från USA. Export till Europa kräver att hela 85 % av druvan är från det angivna området, medan det räcker med 75 % inom USA. Totalt finns det 145 AVA sorter varav en större del är just från North Coast.

Känt underdistrikt

Napa Valley är ett av de mest kända av de sex distrikt som ingår i North Coast. Mellan två bergskedjor finns här över 400 vingårdar. Sval dimma sveper in från San Pablo Bay, vilket ger stor temperaturskillnad under natt och dag. Effekten blir en längre mognadsperiod och druvor med hög syrenivå.