Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Nizza

(0)

Känt för deras utsökta DOCG Barbera-viner.
Nizzas vingårdar slog sig ihop för att tillsammans producera DOCG-viner. De är ett exempel på hur samarbete kan gynna vinregioner.

När staden Alessandria i Italien föll 1225 flydde många av dess invånare västerut där de bosatte sig och grundade en ny stad. Den nya staden var Nizza Monferatto. Omkring 90 % av vinerna som de framställer i Nizza är röda viner. Det är framförallt druvorna Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Vespolina, Malvasia Nera och Grignolino som de odlar för röda viner. När det gäller vita viner odlar de bland annat de vita druvorna Cortese, Arneis, Moscato, och Chardonnay.

Nizza DOCG och Nizza Monferrato

Förutom att vara ett mekka för god piemontesisk mat är Nizza hjärtat i den italienska Barbera-regionen Asti.

Det kända vinet Barbera d'Asti (Barbera från Asti) uppnådde DOC-status redan under 70-talet, men det var inte förrän i mitten av 80-talet som vinets globala rykte eskalerade. 1985 överraskade Giacomo Bologna, från den mycket kända vingården Braida, vinvärlden med att lansera sitt Barbera-vin vid namn Bricco dell'Uccellone. Grovt översatt betyder det "Kullen med den stora svarta fågeln".

Vinet lagrade Giacomo i en fransk barrique (fat) i 18 månader. En teknik som då inte bara var ny för vinframställning i Piemontese, utan den hade aldrig heller tidigare använts för Barbera. Anledningen var att Barbera var sedd som en druva som bara passade för att tillverka "vino sfuso", eller bulkvin. Det tog alltså ytterligare 23 år för Barbera d'Asti att uppnå DOCG-status. Men när det väl hände förde det med sig att hela Nizza regionen erkändes.

Samarbete med DOCG-viner

Nizza DOCG-viner måste följa en lång lista med krav för både druvodlingen och vinframställningen. I 2014 slog sig flera av vingårdarna ihop för att hjälpa varandra. Medlemmarna arbetar tillsammans varje år och utför blinda smakprov på varandras viner. Efter smakprovningarna framför de konstruktiv kritik och försöker hitta sätt som de kan förbättra vinet på. På så sätt har Nizza DOCG Barbera-vinerna uppnått sin kvalitet och förtjänat ett hederligt rykte på den globala marknaden.