Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mornington Peninsula

(0)

Mornington Peninsula är ett vindistrikt på en udde söder om Melbourne.
Vinodlingarna på Mornington Peninsula påverkas av havet. Det både möjliggör och förbättrar förutsättningarna att producera viner av hög kvalitet.

Detta är en av delstaten Victorias viktigaste vindistrikt. Mornington Peninsula är en udde som sticker ut i havet och som ligger ungefär en timmes bilresa söder om Melbourne. Halvön är ett relativt nytt vindistrikt. Kommersiell vinodling började först ta form på 1970-talet när en handfull oberoende producenter insåg regionens potential. Deras framgång inspirerade andra att följa efter, vilket ledde till en snabb tillväxt i den lokala vinindustrin. Mornington Peninsula fick den geografiska ursprungsbeteckningen GI 997.

Terroir

Mornington Peninsulas läge intill Port Phillip Bay och Bass Strait har stor betydelse för vinodlingsförutsättningarna. Faktum är att regionen är ett tydligt exempel på vilka effekter ett svalt havsklimat har på vinodling. Vattnet hjälper till att dämpa värmen och avvärja frosten. Det gör att växtsäsongen faktiskt är mycket längre än i flera av Victorias inre områden. De kyliga vindarna från havet bidrar även till att druvorna behåller sin syrlighet när de mognar.

Halvt utslängd i havet har Mornington Peninsula dessutom många soltimmar. Det säkerställer att druvorna har gott om tid att utveckla koncentrerade smaker och tanniner. Större delen av nederbörden faller på vintern och våren, medan somrarna är varma och torra. Det fungerar bra i kombination med den röda basaltjorden som lagrar tillräckligt med vatten, vilket gör bevattning i stort sett onödig. Jordarna är resultatet av gamla lavaströmmar och är således järnrika, måttligt bördiga och porösa.

Druvor

Halvöns rykte som vinregion beror på kvalitetsviner gjorda på druvsorter anpassade till svalare klimat, såsom Chardonnay och Pinot Noir. Andra aromatiska sorter som Riesling, Pinot Gris och Viognier odlas också här. Förutom det växer även varianter av Shiraz och Cabernet Sauvignon som är anpassade till ett svalare klimat.

Viner

De röda vinerna som är gjorda på Pinot Noir är lätta och aromatiska. De passar till ljust kött och rätter av fågel. Chardonnay ger vita viner som är krämiga och komplexa. De är en bra kombination med rätter gjorda på svamp.