Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Morgon

(1)

Morgon är en av tio Beaujolais Cru, vilka är regionens bästa viner.
Det är den järnrika granitjorden runt Morgon som ger goda förutsättningar för druvan Gamay att utveckla viner av hög kvalitet.

Appellationen Morgon AOC är en av tio Beaujolais Cru. Det är den högsta nivån av viner från Beaujolais. För att markera det här skrivs namnet på kommunen där vinet är producerat i titeln. Morgon är belägen på östra sidan av de böljande kullar som utgör regionen Beaujolais, på floden Saônes västra bank.

Terroir

Jordmånen runt Morgon är varierande men består huvudsakligen av porös jord baserat på granit och skiffer, vilken är rik på järn. Det som skiljer är mängden sand som ingår i den lera som vinstockarna växer i.

Vingårdarna är skyddade från kalla nordvästliga vindar av kullarna väster om Beaujolais. Istället blåser en Föhnvind. Det är en varm och torr vind som rör sig ner för bergssluttningar. Vinden gör att odlingarna torkar efter regnen och hjälper således till att förhindra svampsjukdomar och mögel.

Eftersom dalen i vilken Saône rinner är bred och grund finns det inga höjdbarriärer för solljuset. Därför får vinstockarna rikligt med solsken under hela växtsäsongen. Det bidrar till att producera fenoler och socker i druvorna. I och med att värmen balanseras av kallare luftströmmar från Medelhavet i söder bibehålls ändå surheten i vinerna.

Druvan

Liksom i alla viner med appellationen Beaujolais, till vilken Morgon hör, får enbart druvan Gamay ingå. Det är en druva som är karakteristisk för Beaujolais men som har sitt ursprung i Tyskland och kom till Frankrike på 1300-talet. Druvan har ett tunt skal vilket gör att vinerna får en hög tanninhalt. Vinstockarna trivs i ett svalare klimat och med jordar som innehåller mycket granit. I och med att druvan både knoppar och blommar tidigt är den känslig för frost.

Vin

Viner gjorda på Gamay från Morgon har en smak av röda körsbär och jordgubbar. Eftersom Morgonviner är gjorda med traditionell maceration får de inte den karakteristiska smak av bubbelgum och banan som är utmärkande för till exempel Beaujolais Nouveau. Trots det har Morgonvinerna en fruktig smak som gör dem lämpliga till ugnsstekt kalkon, grillad lax och kryddstark lammgryta.