Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Morellino di Scansano

(0)

södra Toscana på kullar som ligger runt byn Scansano växer de druvor som ger viner med appellationen Morellino di Scansano DOCG. Det är torra röda viner gjorda av en lokal variant på druvan Sangiovese som heter Morellino. Vinet som fick DOC 1978 och blev uppgraderat till DOCG 2007 måste innehålla minst 85 procent av den här druvan.

Vinodlingen i området sträcker sig tillbaka till etruskernas tid och har länge varit populärt för kvaliteten på de druvor som växer där. Egenskaperna anses bero på att odlingarna befinner sig 150 meter över havet, på mark med vulkaniskt ursprung och med ett sydvästligt läge. Närheten till Tyrrenska havet och floden Albegna är också betydelsefullt.

Den lilla mörka

Ursprunget till druvans namn är omtvistat. Morellino är en diminutivform av morello och betyder således den lilla mörka. En del menar att druvan heter så på grund av att en hästras med samman namn är vanlig i den här delen av Toscana. Andra hävdar att namnet kommer från druvans likhet med ett syrligt mörkrött körsbär som heter morello.

Den största skillnaden mellan Morellino och de nordliga varianterna av Sangiovese är mognadsgraden som druvan kan uppnå i södra Toscana. Det resulterar i ett vin med rundare ton och som är mer aromatiskt.

Behöver inte lagras

Till skillnad från många andra viner med klassificeringen DOCG behöver Morellino di Scansano DOCG inte bli lagrat. Således kan det börja bli sålt redan i mars direkt efter skörden. I och med att vinet dricks ungt har det en friskt och krispig karaktär. Smak av körsbär, granatäpple, plommon och ceder framträder.

För att erhålla titeln Morellino di Scansano Riserva måste vinet däremot bli lagrat i två år. Av den tiden måste minst ett år vara på ekfat. Resultatet blir då ett mer strukturerat vin med en smak som har större komplexitet.