Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Montsant

(0)

I den nordöstra delen av Spanien, efter att ha färdas på slingriga vägar för att komma fram, återfinner du Montsant. Namnet kommer sig av de omkringliggande bergen i Katalonien som omringar den mer kända grannen Priorat.

De gamla anorna i området Montsant är idag kombinerade med en yngre och modernare ton då vinmakarna numera gärna arbetar både ekologiskt och med hållbarhet.

Skyddat ursprung

Monsant är DO-märkt (Denominación de Origensedan) sedan tidigt 2000-tal, vilket är en beteckning som påvisar ett skyddat ursprung och där det finns regler för hur vinet bör framställas. Detta innebär dock en större frihet för Montsants producenter än för grannarna i Priorat som har märkningen DOCa (Denominación de Origen Calificada). DOCa är Spaniens högsta ursprung- och kvalitetsmärkning och har ännu strängare regler.

Druvor från hela världen

Den nutida produktionen består av röda-, vita- och roséviner producerade av druvor som både är inhemska och internationella. De lokala druvorna heter Garnacha Blanca och Carignan. Dock använder producenterna även druvor från runtom hela världen, så som till exempel Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz.

Något som också är speciellt för området är att Montsant producerar koschervin och det gör dem till en av de få spanska regionerna för denna speciella typ av vinproduktion.

Det lokala klimatets inverkan

Medelhavet och den kringliggande miljön har en inverkan på de olika smakerna hos vinerna. Somrarna är heta och det blir torrt, medan vintrarna är svala med regn som faller i området. Klimatet i området är något som har en stark påverkan på hur den slutgiltiga produkten smakar. Vinerna från området har gjort sig kända för sin medelfylliga och fruktdrivna smak.

Jordmån och höjd

Också den speciella jordkaraktären i området bidrar till smakerna hos de olika vinerna. Den röda jordmånen består av en stor andel järnoxid och detta bidrar till att vinerna ofta har en blodröd karaktär. Druvorna är producerade mellan 200 och 700 meter över havet och detta gör att smaken varierar även beroende på odlingarnas höjd.