Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Montagne-Saint-Émilion

(1)

Appellationen Montagne-Saint-Émilion är en del av den större regionen Saint-Émilion och innefattar viner från Bordeaux i Frankrike. Produktionen består endast av röda viner och tillåtna druvsorter är Merlot, Malbec, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.

Området utgår från byn Montagne som ligger fem kilometer norr om staden Saint-Émilion. Totalt finns här 1 500 hektar druvodlingar och 220 vinproducenter där 23 stycken ingår i ett kooperativ. Övriga producenter tillverkar sina viner i privata vinkällare.

Eleganta viner

Ordet Montagne betyder berg på franska, men även om landskapet består av böljande kullar innehåller jorden mest lera och kalksten. Jordtypen påverkar de olika vinerna från området. De tenderar att vara eleganta och robusta, med mycket kropp och fina tanniner. Bland smakerna hittar du röda bär och körsbär, men också peppar, björnbär och lakrits.

Druva som trivs i kallare jord

Merlot är den dominerande druvsorten i Montagne-Saint-Émilion och den står för cirka 75 % av odlingsarealen. Därefter följer den näst vanligaste sorten, Cabernet Franc, även kallad Bouchet som står för cirka 15 %. Cabernet Sauvignon är inte lika förekommande eftersom den inte trivs i den lite kallare jorden. I området finns även mindre odlingar med druvsorterna Malbec och Petit Verdot.

Stor risk för vårfrost

Merlot är en tidigt blommande druvsort, vilket betyder att den även löper stor risk att drabbas av vårfrost. Våren är nämligen inte bara tiden då druvorna vaknar upp, det är även en farlig tid på grund av hastiga temperaturförändringar. Under extra kalla år är det därför vanligt att vingårdarna i Montagne-Saint-Émilion förlorar stora delar av sin produktion.

Regler för vinerna

För att ett vin ska få ha etiketten Montagne-Saint-Émilion måste det innehålla minst 11 % alkohol. Det måste även komma från odlingar med en densitet på mindre än 5 500 vinstockar per hektar. Viner som däremot är tillverkade av hybridvinstockar eller som är yngre än tre år kvalificerar sig inte heller för titeln.